Column van zij-instromer Dewi: ”Houd je aan de regels tijdens de lockdown. Voor onze kinderen.”

Dit is een column van zij-instromer en trainee Dewi Koster.

We zijn weer begonnen, het online lesgeven staat bij iedereen weer op de planning. Bij ons op school, in één van de armste wijken van Rotterdam, hebben alle kinderen een laptop ter beschikking, al dan niet te leen. Bijna alle kinderen zijn na hun kerstvakantie weer volop aan de slag gegaan. En de juffen en meesters ook. En de ouders.

Even terug naar mijn eerste lockdown

Tijdens de eerste lockdown in het begin van 2020 heb ik helaas niet kunnen werken op een school. Mijn stageschool bevond zich in Brabant, daar kon ik niet veilig naartoe als ik stage wilde lopen. Ik woonde immers inmiddels in Rotterdam. Daarom vond ik het spannend om deze thuisonderwijsperiode te beginnen met online activiteiten, waar de juffen van mijn stageklas gelukkig al gewend aan waren.

De situatie thuis is bij veel kinderen verre van ideaal, zoals te lezen in dit artikel in De Volkskrant. Gelukkig heeft bijna iedere school naast noodopvang voor kinderen van ouders met een vitaal beroep, ook noodopvang voor kinderen waar de thuissituatie niet goed is. Of het nu gaat om armoede of onveiligheid: bijna ieder kind zou in zijn of haar situatie volgens het artikel in De Volkskrant in aanmerking komen voor noodopvang.

“Wat heeft je deze week in je hart geraakt?”

Vandaag vroeg Jacqueline Blaak van VakMENSschap mij: ”Wat heeft je deze week in je hart geraakt?”.

Ik wist het direct: de zorg van zoveel leraren voor kinderen die te maken hebben met kansenongelijkheid. Het liefste zou ik zelf ook bij al die kinderen op bezoek gaan om te vragen of ze nog hulp nodig hebben, of ik ze ergens mee van dienst zou kunnen zijn. Daarbij zijn er ook kinderen die dit jaar gebukt gaan onder het ontbreken van structuur. Al die veranderingen: van lockdown en thuisonderwijs tot vakantie, van de vaste leerkrachten tot invalleerkrachten, omdat de vaste leerkrachten in quarantaine zitten. Super ingewikkeld, dat schakelen. Vermoeiend voor ouder, leerkracht en kind.

En wat ik hiermee wil zeggen? Deze week hebben we te horen gekregen dat deze lockdown weer langer gaat duren en voor basisscholen wordt er nu bekeken of we toch weer eerder kunnen openen. En ook ik hoop dat we snel onze kinderen weer kunnen verwelkomen in de klas. Voor de kinderen.

Als docenten weten we onze weg wel te vinden, maar de kinderen…?

Want inmiddels weten we onze online weg wel te vinden als docenten, maar het thuisonderwijs zorgt voor teveel kansenongelijkheid. Ik kom net kijken, maar ik maak me ook zorgen. Het is goed dat we hiervan in deze tijd misschien wel nog bewuster zijn dan normaal, maar dat wil ook zeggen dat leerkrachten, ouders en kinderen allemaal een tandje bij moeten zetten. En ik gun iedereen weer rust en routine.

Zullen we iets afspreken? Laten we ons allemaal goed aan de regels houden, zodat we zeker weten dat ons op de lange termijn alle mogelijke lockdowns bespaard zullen blijven. Voor onze kinderen. Voor onze toekomst.

—-

Deze column is geschreven door zij-instromer en trainee Dewi Koster (1991). Dewi is sinds februari 2020 één van de trainees bij ECHT Onderwijs en freelancer onder de naam Studio Toonbeeld. Als Bachelor of Arts in Communications heeft zij er ook voor gekozen om voor zich in te zetten tegen het lerarentekort in het basisonderwijs.

Ze is empathisch, leergierig, een goede luisteraar en dol op kinderboeken. Het zal je dan ook niks verbazen dat zij ervan droomt om zich in de toekomst te kunnen storten op taalonderwijs.

Voor nu neemt zij je met deze columns graag mee in het leven van een zij-instromer in het basisonderwijs. Wil je contact met haar opnemen voor vragen of een opmerking? Of wil je zelf graag je verhaal als zij-instromer delen? Neem dan contact met Dewi op via LinkedIn.

Misschien vind je dit ook interessant

LAKS

Op 7 april 1984 werd deze belangenbehartiger voor studenten en scholieren opgericht. Het primaire doel was om de rechtspositie van Nederlandse studenten te verbeteren. Nu

Read More »

Leraar in opleiding (LIO)

Een student aan de pabo is een leraar in opleiding (afgekort LIO) en volgt dus een opleiding om gediplomeerd voor de klas te mogen staan.

Read More »

Wij nemen contact op

Bedankt voor je aanvraag!
Wij nemen de boeking in behandeling en nemen zo spoedig mogelijk contact met je op!

Heb je tussendoor vragen? Neem dan contact met ons op!

Met vriendelijke groet,

Pieter Redelijkheid
ECHT Onderwijs