ECHT Onderwijs terugblik op 2020

Een ECHT Onderwijs terugblik op 2020

2020 mag met recht een bijzonder jaar genoemd worden, waarin wij net als een ieder te maken kregen met COVID-19. Het virus heeft veel invloed gehad op het onderwijs en heeft dat nog steeds, maar dit heeft ons niet tegengehouden om als organisatie verder te ontwikkelen.

Zo zijn wij dit jaar gaan samenwerken met maar liefst 27 PO-scholen en naast het PO-traineeship ook gestart met traineeships voor het VO en MBO. Dit heeft ons in gesprek gebracht met nieuwe scholen en schoolbesturen om vooral mee te denken bij het anders organiseren en genereren van een nieuwe instroom onderwijsprofessionals. Ook zijn wij trots op het feit dat ECHT Onderwijs na een inspannend traject de ISO certificering toegewezen heeft gekregen. Daarnaast werden door de klas die in september 2019 is gestart de eerste propedeuses in de wacht gesleept. Uiteraard is onze doorlopende selectie van nieuwe trainees het hele jaar in volle gang geweest en ook wij moesten eraan geloven: ‘online open avonden’. Onze trainees hebben ook uitvoerig gebruik gemaakt van E-wise, ons E-learning platform, waarop het afgelopen jaar 208 modules succesvol zijn afgerond. En ‘last but not least’, zijn Nienke, Michiel, Robert en een compleet marketing team bestaande uit trainees ECHT Onderwijs komen versterken!  

Nu nemen wij jullie graag per maand mee in de ontwikkelingen en hoogtepunten die wij door- en meegemaakt hebben. Januari, de start van een nieuw kalenderjaar en de tweede helft van het schooljaar, niet wetende dat het een nogal enerverende helft zou worden. De voorbereidingen voor de start van onze nieuwe klas in februari verlopen voorspoedig. 

Het is februari en de tweede lichting trainees staat op het punt van beginnen, spannend maar ook zo leuk! Hiervoor en met onze bestaande trainees hebben wij daarom verschillende bijeenkomsten op de Thomas More Hogeschool, onze opleidingspartner als het om PO gaat. 

Maart en april, het Coronavirus heeft ons in zijn greep, de scholen sluiten, praktijkervaringen stoppen of stagneren en er breekt een thuisonderwijs periode aan waarin gelukkig ook veel van onze trainees toch van waarde kunnen zijn door het inzetten van hun talenten. De begeleiding vanuit ECHT Onderwijs wordt omgezet naar fysiek waar dit kan en digitaal waar mogelijk, denk hierbij aan: intervisie sessies, begeleiding bij het ontwikkelen en geven van thuisonderwijs, inzet van E-wise modules ter ondersteuning en steun bij het verwerken van de veranderende situaties thuis, in de klas, op school of op de opleiding.

De maanden mei, juni en juli staan, ondanks dat we weer naar school mogen, bijna volledig in het teken van de omschakeling naar online met het ECHT Onderwijs ‘Talent Management Programma’. Op deze manier kunnen wij in gesprek blijven met onze trainees, behandelen we begeleiding vraagstukken in het kader van ontwikkeling in de praktijk en studievoortgang, bieden we hulp bij onder andere sollicitatiegesprekken en overige zaken waar trainees tegen aanlopen. De praktijkbezoeken proberen we zoveel mogelijk nog in de klassen te doen, zodat we de trainees in actie blijven zien.  

In juli is het einde van een hectisch schooljaar in zicht, de laatste vaak wel leuke loodjes en dan genieten van een welverdiende zomervakantie om eind augustus weer met frisse zin aan het nieuwe schooljaar te beginnen. In deze maand lanceerde wij ook onze eigen app: AppTime. Hierop delen wij nieuwsberichten, updates en meer om zo een online community te creëren.

September! Het schooljaar is officieel weer begonnen en er is ook weer een nieuwe klas en daarmee derde lichting trainees gestart. We zetten de ingeslagen weg online voort waar dat moet, maar waar het kan en mag kiezen wij toch voor fysiek als het gaat om: onboardings- en kennismakingsgesprekken met scholen, de webinars/seminars ‘Beoordelingskader ECHT Onderwijs’ en ‘ECHT Onderwijs DNA’, gesprekken met trainees, begeleiding vraagstukken en andere hulp. Met onze (nieuwe) trainees trappen we het jaar in stijl af met een Kick-off bij Strandpaviljoen Brouw op de Brouwersdam! Een interactieve training van Willemijn Sas Onderwijs & Ontwikkeling geeft fantastische handvatten voor de toekomst en met de Kick-off is ook het ‘Persoonlijk Leiderschapsprogramma’ in samenwerking met VakMENSchap van start gegaan. In dit maatwerkprogramma zetten Jacqueline Blaak en Wendy Koopmans de door de trainees gemaakte Drijfverenscan centraal. Het Persoonlijk Leiderschapsprogramma krijgt in oktober een mooi vervolg in de vorm van individuele coaching sessies met de dames van VakMENSschap.

De laatste maanden november en december hadden vooral in het teken moeten staan van praktijkbezoeken, echter gooit dat verrekte virus wederom roet in het eten. De veelbesproken en langverwachte lockdown is een feit en daarmee ook thuisonderwijs part 2, met ingang van januari 2021. Hier hebben wij snel en daadkrachtig op ingespeeld wat zich onder andere uit in diverse webinars:

  • Vervolg Persoonlijk Leiderschapsprogramma 
  • ECHT Onderwijs DNA 
  • Thuisonderwijs sessies (Hoe loopt het, tips & tricks, Klaar voor week 2)
  • Passend onderwijs / Werken in het speciaal onderwijs door Willemijn Sas

Nu kerstvakantie, even snel bijtanken om daarna het nieuwe jaar voortvarend te beginnen.         

Zonder namen te noemen, willen wij al onze eigen mensen en partners heel erg bedanken voor het enerverende, soms hectische, maar bovenal leerzame, leuke en succesvolle jaar! Wij zijn heel benieuwd en nieuwsgierig naar wat 2021 ons gaat brengen, maar ECHT Onderwijs gaat er in ieder geval alles aan doen om het nieuwe jaar qua onderwijs nog beter, leuker en leerzamer te maken!

Fijne jaarwisseling en de beste wensen voor 2021

Misschien vind je dit ook interessant

LAKS

Op 7 april 1984 werd deze belangenbehartiger voor studenten en scholieren opgericht. Het primaire doel was om de rechtspositie van Nederlandse studenten te verbeteren. Nu

Read More »

Leraar in opleiding (LIO)

Een student aan de pabo is een leraar in opleiding (afgekort LIO) en volgt dus een opleiding om gediplomeerd voor de klas te mogen staan.

Read More »

Wij nemen contact op

Bedankt voor je aanvraag!
Wij nemen de boeking in behandeling en nemen zo spoedig mogelijk contact met je op!

Heb je tussendoor vragen? Neem dan contact met ons op!

Met vriendelijke groet,

Pieter Redelijkheid
ECHT Onderwijs