Hoeveel salaris verdien je als leraar? Een vergelijking tussen het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs.

We kunnen er wel omheen draaien, maar daar schiet niemand iets mee op: iedereen wil weten hoeveel ze gaan verdienen in een functie die ze overwegen. Dit is al helemaal het geval als je nadenkt over een carrièreswitch naar het onderwijs; dan speelt salaris nou eenmaal een belangrijke rol in je afweging. Wij begrijpen dit, want zo’n nieuwe weg inslaan moet natuurlijk ook financieel haalbaar zijn. Daarom leggen wij in deze blog uit wat je kan verwachten te verdienen als je besluit leraar te worden, zowel in het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs.

Even een kleine disclaimer: alle cijfers vermeld in dit artikel zijn gebaseerd op het schooljaar 2023-2024, en op basis van een 1.0 fte, oftewel een 100% werkweek van 40 uur. 

Salarissen in het primair en voortgezet onderwijs

Een van de voordelen aan werken in het onderwijs, is dat de cao publiekelijk bekend is. Rijksoverheid heeft een eigen pagina waarin alle salarisschalen voor leraren te vinden zijn. Ben je van plan aan de slag te gaan in het primair onderwijs? Dan heb je een goed startmoment gekozen. In 2022 is namelijk de zogenaamde loonkloof tussen het primair onderwijs en het voortgezet onderwijs gedicht. Of je kiest voor lesgeven op de basisschool of middelbare school hoef je dus niet meer af te laten hangen van financiële redenen, want je valt nu in dezelfde schalen en tredes. En in 2023 hebben leraren een structurele loonsverhoging van 10% gekregen!

Rijksoverheid vermeldt dat alle bruto-salarissen vallen in de schalen LB, LC en LD. Iedere schaal heeft 12 treden, waarna je in principe, zolang jij je werk goed doet, ieder jaar een trede stijgt. In welke schaal jij valt, hangt af van wat er in jouw takenpakket zit als leraar. Dit is ook de reden dat het salaris van een startende leraar in het basisonderwijs in de LB-schaal valt, en het salaris van een docent in het voortgezet onderwijs in de LC-schaal. Waarom? In het voortgezet onderwijs heb je als docent vaak vanaf day one structureel een breder takenpakket dan alleen lesgeven.

Disclaimer nummer 2: Dit zijn voorlopige afspraken en cijfers op basis van het onderhandelaarsakkoord van 12 september 2023 totdat werkgevers en werknemers formeel hebben ingestemd en de afspraken zijn verwerkt in een nieuwe cao.

Schaal Salaristrede Salaris per maand Beloning per maand
 LB Start € 3.301 € 3.850
LB Maximum € 5.030 € 5.990
LC Start € 3.321 € 3.870
LC Maximum € 5.862 € 6.960
LD Start € 3.334 € 3.880
LD  Maximum € 6.665 € 7.890

 

Het bruto-salaris van een basisschoolleraar en een middelbare-school-docent ligt tussen de € 3.850 en € 7.890 per maand.

Vergelijking salaris basisschoolleraar en middelbare-school-docent

Nu die loonkloof gedicht is, is alles dan hetzelfde tussen het primair onderwijs en het voortgezet onderwijs? Nee, dat nog niet. Momenteel verdient een leerkracht in het primair onderwijs een gemiddeld salaris van rond de € 5.800 bruto per maand, wat neerkomt op een bruto-salaris van € 61.200 per jaar. Dat is ongeveer anderhalf zoveel als het modaal inkomen in Nederland, wat volgens Rijksoverheid op € 3.500 bruto per maand en € 42.000 bruto per jaar ligt. Een docent in het voortgezet onderwijs verdient een iets hoger gemiddeld salaris per maand, namelijk € 6.200 bruto per maand en dus € 74.400 bruto per jaar.

Wat is je salaris als zij-instromer onderwijs (bij) ECHT? 

Het is helaas niet zo’n feest dat je direct bij die € 5.800 of zelfs € 6.200 in de maand begint. Als je later in je carrière besluit om het onderwijs in te gaan, moet je je lesbevoegdheid nog halen. Dit kun je op eigen houtje doen, maar met een zij-instroomtraject kun je tegelijkertijd werken en leren én dus meteen betaald krijgen. Dit salaris leraar in opleiding ligt logischerwijs wel iets lager dan wanneer je bevoegd bent. Dit verschilt per zij-instromer, maar bij ons zit het als volgt. 

Bij ECHT Onderwijs start je met een oriëntatietraject, waarin je betaald ontdekt of het onderwijs bij je past én je meteen je geschiktheidsonderzoek doet. Haal je dit, dan kun je inclusief vrijstellingen doorstromen naar het zij-instroomtraject voor je lesbevoegdheid. Tijdens het oriëntatietraject en het eerste jaar van je zij-instroomtraject ben je bij ons in dienst, daarna ga je in dienst van een school(bestuur). Dus, om even open kaart te spelen over je salaris als zij-instromer bij ECHT Onderwijs: start je met oriënteren, dan begin je met een salaris van € 2.893 bruto per maand voor fulltime. Dit geldt zowel voor ons oriëntatietraject in het primair onderwijs als het voortgezet onderwijs. Ga je daarna starten met het zij-instroomtraject basisonderwijs óf voortgezet onderwijs, groei je naar € 3.301 bruto voor fulltime. Mooi extra voordeel is dat je collegegeld door ons wordt betaald én je voor (een deel van) je studieverlof, oftewel de tijd die je zelf op school zit, ook salaris krijgt. 

Hopelijk heb jij nu een duidelijker beeld hoe het financiële plaatje in het onderwijs ECHT in elkaar zit. Klinkt dit je goed in de oren, en ben je geïnteresseerd in wat er bij die carrièreswitch verder nog komt kijken, bijvoorbeeld qua actuele arbeidsvoorwaarden zoals een Swapfiets-abonnement en een vitaliteitsbudget? Plan dan vooral een vrijblijvend adviesgesprek in met een van onze adviseurs, die maar wat graag het hier met jou over hebben.