Wat betekent didactisch praktisch?

Drie van de belangrijkste didactische aspecten voor jou als leraar zijn:

  1. Verschillende didactische methodes: iedereen leert en verwerkt informatie het best op een manier die hen eigen is. Dit betekent dat je als leraar op verschillende manieren moet lesgeven om alle kinderen zo goed mogelijk te bereiken. De tijd van die slaapverwekkende juf of meester die alleen maar dictees en saaie hoorcolleges gaf, is voorbij. Daag je leerlingen uit! Introduceer spelelementen in taken die normaal wat saaier zijn, laat ze lekker discussiëren; wees vooral creatief!
  2. De didactische omgeving: een omgeving is bepalend voor hoe comfortabel kinderen zich voelen en hoe goed ze zich kunnen concentreren. Maak van je lokaal dus een plek waar ze graag willen zijn en leren. Dit betekent niet alleen je lokaal leuk aankleden, maar ook een safe space zijn. Lees: een positieve sfeer creëren door middel van complimenten, aanmoediging en het belonen van goed gedrag. En als het lekker weer is en iedereen staart door het raam, neem ze mee naar buiten voor een les in de open lucht.
  3. Digitale didactiek: het is tijdens de coronapandemie duidelijk geworden hoe belangrijk het is om digitale ontwikkelingen te omarmen in het onderwijs. Gebruik dan ook alle digitale tools die je tegenwoordig tot je beschikking hebt om zo effectief en leuk mogelijk les te geven. Probeer bijvoorbeeld een Kahoot quiz als alternatief voor een oefendictee, of maak gebruik van creatieve presentatie gemaakt met bijvoorbeeld Canva of Prezi.

Van evalueren kun je leren

Stel je voor: je bereidt je lessen goed voor, de uitvoer gaat zoals je had gepland en alles gaat precies volgens plan. Dan ben je er, toch? Nope, dan is er nog één stap die je vergeet, die misschien wel het meest essentieel is. Een goede leraar reflecteert namelijk op de gegeven lessen: wat ging er goed, wat kan er in de volgende keer beter? Zo belangrijk als feedback voor de kinderen is, is het ook voor jou. Als je hen wilt stimuleren om te leren, moet je zelf ook continu blijven leren. Daar ben je immers nooit te oud voor, toch?

Fun facts over didactiek

  • Didactiek is een vak wat je op elke lerarenopleiding tegen zult komen;
  • Wist je dat beweging een positieve invloed heeft op je hersenen en dus je vermogen om je te concentreren? Geef die ene leerling die niet stil kan zitten dus iets te doen, zodat hij juist meer gefocust is in plaats van afgeleid;
  • Ook humor kan een positief effect hebben in de klas. Wees dus niet bang om af en toe een grapje te maken, dit kan de sfeer verlichten en kinderen meer op hun gemak maken en weer terug in hun concentratie brengen. 

Bronnen

Bewegend leren - uitleg begrippen onderwijs. (z.d.). https://wij-leren.nl/bewegend-leren.php#:~:text=Diverse%20onderzoeken%20tonen%20aan%20dat,bewegen%20het%20zelfvertrouwen%20van%20leerlingen

Didactiek - uitleg begrippen onderwijs. (z.d.). https://wij-leren.nl/didactiek.php 

Opleidingen, N. (2021). Wat zijn didactische vaardigheden? NCOI Opleidingen. https://www.ncoi.nl/blog/wat-zijn-didactische-vaardigheden.html