In deze nieuwe videoreeks 'Effe Eerlijk' gaan we in gesprek met mensen die zelf zij-instromer zijn. Er is immers niemand die er zo inzit als zij zelf, en dus geven zij ook de eerlijkste antwoorden. Bereid je voor op een boeiende discussie vol inzichten en ervaringen met in deze aflevering zij-instromers Joyce en Rolf.

De vijf stellingen die in deze aflevering worden voorgeschoteld:

  1. Het onderwijs in, dat kan iedereen.
  2. Zij-instromers zijn een tijdelijke pleister op het grote probleem genaamd ‘lerarentekort’.
  3. Promotie maken op een school betekent vaak; uit de klas en ín de organisatie. De beste leerkrachten staan zo niet voor de klas.
  4. Zij-instromers hebben uiteindelijk te weinig passie voor het onderwijs om succesvol te worden.
  5. Het gebrek aan pedagogische achtergrond bij zij-instromers blijft een probleem.

 

Ik heb dit echt onderschat en ik zal heel eerlijk zijn, maar het is een hele zware baan. Als je dit met tegenzin doet dan houd je het niet lang vol. Voor mij is het zo'n bewuste beslissing geweest, dat het nu tot de top 3 beste keuzes van mijn leven behoort.

 

Voor deze derde aflevering duiken zij-instromers Joyce en Rolf bij ons op de bank. Joyce startte via het orientatietraject van ECHT Onderwijs aan haar onderwijsavontuur. Dat was een succes. Nu zit haar eerste jaar er bijna op. Rolf geniet straks van zijn tweede zomervakantie als leraar. Zeker niet zonder slag of stoot, maar wel altijd met zoveel positiefs wat het hem als persoon brengt. We schotelen ze een aantal prikkelende stellingen voor en gaan in gesprek. Twee totaal verschillende achtergronden en aanpakken, maar dezelfde missie; leraar worden en het onderwijs verrijken met hun ervaring.