LESBEVOEGDHEID MBO-DOCENT
(PDG-OPLEIDING)

Droom je wel eens van jouw kennis en kunde inzetten om maatschappelijke impact te maken, bijvoorbeeld door het over te brengen op de volgende generatie? Bijdragen aan het opleiden van mbo-studenten tot competente en veerkrachtige vakmensen? Dan is ons traineeship mbo-docent de volgende betekenisvolle stap in jouw carrière. 

Lesbevoegdheid mbo-docent (pdg-opleiding)

Droom je wel eens van jouw kennis en kunde inzetten om maatschappelijke impact te maken, bijvoorbeeld door het over te brengen op de volgende generatie? Bijdragen aan het opleiden van mbo-studenten tot competente en veerkrachtige vakmensen? Dan is ons traineeship mbo-docent de volgende betekenisvolle stap in jouw carrière. 

ECHT impact maken? Word mbo-docent

ECHT impact maken? Word mbo-docent

Binnen ons traineeship volg je een versnelde pdg-opleiding, waarmee je je pedagogisch didactisch getuigschrift, oftewel lesbevoegdheid mbo-docent, haalt. Dit alles zonder studiekosten, terwijl je vanaf dag één werkt en leert in de praktijk en hiervoor salaris krijgt.

Hybride docent worden met
pdg-traject

Hybride docent worden met pdg-traject

Je kunt als mbo-docent, afhankelijk van je achtergrond en of er een geschikte leer-werk-plek is, aan de slag in allerlei vakgebieden zoals Nederlands, Engels, zorg en welzijn, economie en handel, media, techniek of ICT. Wat past bij jou? We denken graag met je mee. De erkende pdg-opleiding om je pedagogisch didactisch getuigschrift te halen en te mogen lesgeven in het mbo duurt 1,5 jaar, maar ons totale traineeship duurt twee jaar. Wij laten je namelijk niet los zodra je je lesbevoegdheid mbo-docent haalt, maar helpen je júist daarna om jouw zij-instroom in het mbo zo goed mogelijk te laten verlopen. Na deze twee jaar ga je aan de slag bij een ROC uit ons netwerk of solliciteer je binnen het mbo. Het mooie aan een pedagogisch didactisch diploma is dat dit goed te combineren valt met andere werkzaamheden, en je dus kunt kiezen of je een volledige carrièreswitch maakt of hybride docent wordt en dus parttime lesgeeft naast een andere baan.

Waarom je lesbevoegdheid mbo-docent via ECHT Onderwijs halen?

“We hire character & train skills” – wij vragen niet of je al onderwijservaring hebt, maar kijken naar jouw potentie voor het onderwijs en wat je meebrengt het klaslokaal in. Maar omscholen tot docent mbo via ons betekent méér: aanvullend op de pdg-opleiding sta je vanaf dag één voor de klas op een ROC die wij voor je vinden, zodat je wat je leert meteen kunt toepassen. Daarbij volg je ons additionele programma, waarmee je jezelf als onderwijsprofessional van de toekomst naar the next level tilt. Je eigen talentmanager begeleidt je intensief gedurende het hele traineeship, maar bóvenal wanneer het uitdagend wordt. We laten je niet zomaar los, dus je staat er niet alleen voor. Ons traineeship is doordacht opgebouwd uit de volgende vier bouwstenen:

Icons/turqouise/pionieren

Persoonlijk leiderschap

Icons/turqouise/professionalisering

Professionalisering

Icons/turqouise/succesvolle samenwerking

Talentmanagement

Icons/turqouise/worklifebalance

Vitaliteit

Voordelen voor jou

In het kort

Icons/turqouise/netwerk

1. uitgebreid netwerk

Wij zijn jouw ingang in het basisonderwijs, een wereld die je normaal gesproken niet zo makkelijk binnenkomt. ECHT Onderwijs biedt jou toegang tot een uitgebreid netwerk van scholen.

Icons/turqouise/centraal

2. jij staat centraal

Onze focus ligt op jou als potentieel (onderwijs)professional. Én op de kennis en expertise die jij vanuit jouw vak en werkervaring meebrengt naar het klaslokaal.

Icons/turqouise/succesvolle samenwerking

3. Méér dan een studie

Bij ECHT Onderwijs krijg jij persoonlijke en intensieve begeleiding op maat door mensen die jou en het onderwijs snappen én die praktijk en theorie, samen met jou, aan elkaar verbinden.

Ervaringen van andere zij-instromers

Mbo-docent worden?

Of lesgeven in het middelbaar beroepsonderwijs bij je past, is afhankelijk van jou. Waarom zou je er wel of juist niet voor kiezen? In onderstaande korte podcast vertelt mbo-docent Saloum wanneer het wel of niet bij je past. “Wees helder over hoe de rollen zijn verdeeld. ‘Ik ben niet je mattie, maar je docent. Je krijgt fatsoen en dat verwacht ik ook van jou’ – dat zeg ik niet, maar dat laat ik zien met mijn handelen.”

FAQ pdg-opleiding

Wat is een pdg-opleiding?

Pdg staat voor pedagogisch didactisch getuigschrift en is als het ware een pedagogisch didactisch diploma waarmee je mag lesgeven in het middelbaar beroepsonderwijs. Deze korte opleiding van ongeveer 1,5 jaar is erop gericht jou de handvatten aan te reiken die je nodig hebt om jouw kennis van de beroepspraktijk zelfverzekerd over te kunnen brengen op mbo-studenten. Je krijgt dus geen vakinhoudelijke scholing, maar leert puur hoe je constructief lesgeeft aan de hand van pedagogische en didactische handvatten. Omdat je als docent van ‘buiten’ het onderwijs in komt en tegelijkertijd leert en werkt, wordt dit ook wel een zij-instroomtraject genoemd.

Hoe kan ik mijn pdg halen?

Er zijn meerdere aanbieders van pdg-opleidingen en zij-instroomtrajecten tot mbo-docent, bijvoorbeeld bij onderwijsinstellingen, ROC’s (afkorting voor regionaal opleidingencentrum) of mbo-colleges en organisaties zoals ECHT Onderwijs. Belangrijk is dat je goed onderzoekt welk omscholingstraject bij jouw situatie en wensen past, zodat je de grootste kans van slagen hebt. Wil je via ECHT Onderwijs mbo-docent worden? Dan moet je 1) in het bezit zijn van een hbo-bachelor en relevante (werk)ervaring in een bepaald vakgebied, 2) het informatiepakket hebben doorgenomen en 3) een voor beide kanten positief oriëntatiegesprek hebben gehad met een van onze zij-instroomadviseurs. Is dat het geval, dan nodigen we je uit te solliciteren.

Wat zijn de kosten van een pdg-opleiding?

De kosten van een pdg-opleiding verschillen per aanbieder. Als je kiest om je pdg via ECHT Onderwijs te halen, is dit voor jou helemaal gratis. Sterker nog, je krijgt vanaf dag één salaris voor de uren die je in de praktijk op een school werkt. Je start met een salaris dat overeenkomt met de salarisschaal LB1 van de onderwijs-CAO mbo, en dit gaat tijdens het traineeship omhoog naar LB2 zodra je zelfstandigheid voor de klas toeneemt, je inmiddels meer ervaring hebt opgedaan met lesgeven en je je pdg haalt. Na het afronden van het traineeship solliciteer je bij een ROC en word je daar, afhankelijk van jouw situatie, CAO- en marktconform ingeschaald.

MEER WETEN? VRAAG ONS INFORMATIEPAKKET AAN

Wil jij graag je pdg halen en meer weten over de precieze inhoud van ons traineeship mbo-docent, onze selectiekaders en de sollicitatieprocedure? Vraag dan ons digitale informatiepakket aan, waarmee je aan de hand van korte video’s op een laagdrempelige manier meer komt te weten over ons traineeship. Let op: ontvang je geen mail? Check dan je spam.