Het schoolsysteem bereidt jongeren voor op een diploma, maar niet altijd op het leven daarna. Hoe schrijf je een sollicitatiebrief? Hoe ga je om met prestatiedruk? Hoe bouw je een netwerk op? Jongerenwerker Jamal Lachkar zag dit gat en richtte Life After School op om jongeren essentiële life skills te leren. In deze aflevering van 'Onderwijs Radio bevraagt: de status quo' vertelt hij hoe we toekomstige generaties weerbaarder en zelfredzamer kunnen maken, onder andere op basis van wat hij zelf graag eerder had willen leren in het leven.
Jamal begon op zijn 16e als jongerenwerker. Hij ontdekte al snel dat jongeren behoefte hebben aan praktische vaardigheden en begeleiding buiten het reguliere lesprogramma om, en zag hoe groot de impact is van positieve begeleiding. Hij richtte Life After School op, waarmee hij jongeren traint in onderwerpen als financiële vaardigheden, ondernemerschap, zelfvertrouwen en online impact. Hun missie: ervoor zorgen dat jongeren niet alleen slagen op school, maar ook in het leven.
In deze podcastaflevering van Onderwijs Radio leer je:
- Welke essentiële vaardigheden jongeren missen na hun opleiding en waarom deze zo belangrijk zijn;
- Hoe jongeren begeleid kunnen worden in het maken van betere keuzes voor hun toekomst;
- Waarom binding en veiligheid in de klas de basis zijn voor leren en ontwikkeling;
- Hoe docenten en scholen de life skills van hun leerlingen (en zichzelf) kunnen versterken;
- Wat er nodig is om het bijbrengen van essentiële life skills structureel in het onderwijs op te nemen.
Jamal’s verdere verdiepingstips:
Meer over Life After School vind je op www.lifeafterschool.com. Volg Jamal & Life After School op LinkedIn voor meer inspiratie.