Carrièreswitch met impact maken? Word basisschoolleraar in regio Betuwe

Wij zetten hier alle informatie over het onderwijs in de Betuwe bij elkaar, zodat jij een geïnformeerde keuze kunt maken waar je ECHT achter staat. Wij leiden duurzaam zij-instromers op tot leraar, en gaan dus geen energie verspillen aan het verbloemen van het onderwijslandschap in dit deel van het land. Heb je na het lezen van deze pagina nog steeds vragen? Dan helpen we je graag verder met een vrijblijvend gesprek. Op deze pagina vind je:

  • Info over het onderwijskarakter van de Betuwe
  • Info over Betuwse schoolbesturen
  • De lerarenopleidingen in regio Betuwe
decorative img-2-1-1
decorative img-Aug-10-2023-01-56-40-0649-PM-1 decorative img-1-1-1-1

Lesgeven in het basisonderwijs in regio Betuwe

De Betuwe ligt aan de Waal en in het centrum van het Rivierenland in Gelderland. Dit is dus anders dan lesgeven in grote steden in de Randstad. Je komt terecht in een hechte gemeenschap met nuchtere maar hartelijke mensen. Het is een gebied met van oudsher meerdere handelssteden waarin veel mensen komen en gaan, dus gastvrijheid zit hen in het bloed.

In plaats van steden met een half miljoen inwoners, hebben de grootste gemeentes in de Betuwe, West Betuwe en Tiel, maar rond de 53.000 en 42.000 inwoners. In die laatstgenoemde zitten gemiddeld zo’n 223 leerlingen per school, ietsje hoger dan het landelijke gemiddelde van 209. Je zult dus iets grotere klassen tegenkomen dan elders in het primair onderwijs in Nederland.

 

img-Aug-04-2023-08-44-13-6578-AM

Werken in het onderwijs in de Betuwe: de verschillende schoolbesturen

Voor we de schoolbesturen bespreken, moeten we eerst het samenwerkingsverband Betuws Primair Passend Onderwijs (BePo) benoemen. Deze samenwerking is gericht op het onderhouden van een goed werkend onderwijsnetwerk die de juiste ondersteuning en voorzieningen kan bieden voor alle leerlingen die hier wat extra behoefte aan hebben. Onder dit samenwerkingsverband vallen (onder andere) deze schoolbesturen:

CPOB

De Stichting Christelijk Primair Onderwijs Betuwe en Bommelerwaard is een hele mondvol, maar dat is omdat het scholen in 21 verschillende locaties binnen de regio omvat. Deze scholen geven allemaal les vanuit de christelijke identiteit, en leggen ook focus op punten zoals wereldoriëntatie, duurzaamheid en sociale ontwikkeling. Maar omdat het 21 verschillende scholen op verschillende plekken zijn, zul je toch per school verschillen merken over de exacte opvatting en uitwerking hiervan.

Fluvium

Een van de weinige schoolbesturen zonder afkorting als naam, Fluvium legt een duidelijke focus op hun rol als verstrekker van openbaar onderwijs, en hechten dan ook veel waarden aan gelijkwaardigheid, vrijheid en ontmoeting. Iedereen is welkom op hun 20 scholen verdeeld over de Betuwe, en met de scholen verschillen flink qua grote, want 42 of 290 leerlingen is toch best een verschil!

SKOR

De Stichting Katholieke Onderwijsbelangen Rivierenland is verantwoordelijk voor 13 scholen. Deze scholen vallen ook allemaal onder de Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR). Personeel en ouders van alle scholen bespreken hierin samen zaken rondom de scholen en het onderwijsbeleid, om een sterk fundament voor hun visie te creëren en behouden. Hun kernwaarden zijn Verbindend, Verantwoordelijk en Authentiek.

OPO-R

De Stichting Openbaar Primair Onderwijs Rivierenland bestaat uit 10 openbare basisscholen. Daar zitten ook een speciale basisschool en Montessorischool bij. Zij leggen een focus op het accepteren van iedere soort leerling, en het stimuleren van een open en veilige omgeving voor iedereen op de school. De scholen zelf verschillen dus ook van elkaar, in onder andere inrichting, onderwijsconcept en werkwijze.

 

img

Lerarenopleiding in (de buurt van) de Betuwe

Om leraar te worden, moet je natuurlijk eerst een lerarenopleiding volgen, de pabo dus. Heb jij al een hbo- of wo-bachelor en wil je zij-instromen in het onderwijs? Dan hoef je niet de volledige 4 jaar te doorgaan, maar enkel een verkorte versie die ongeveer half zo lang is. In de Betuwe zelf zijn helaas geen scholen die de pabo doceren, maar er liggen er wel een paar in omliggende steden. De meest voor de hand liggende opties wanneer je wilt zij-instromen in de regio Betuwe zijn:

Utrecht; Hogeschool Utrecht

De Hogeschool Utrecht is een van de grotere hogescholen in Nederland, met meer dan 37.000 leerlingen. Iets minder dan 6.000 hiervan doen opleidingen in de sector Onderwijs, dus als je graag op een grote school met een flinke infrastructuur studeert, ben je daar aan het goede adres.

Utrecht; Marnix Academie

Aan de Marnix Academie in Utrecht volgen bijna 1.500 studenten de pabo-opleiding. Deze hogeschool is puur gericht op het onderwijs. Daardoor is deze optie in Utrecht dus kleinschaliger dan de HU, maar heeft het wel ook een groot stagenetwerk.

Den Bosch; Avans Hogeschool

Wat verder naar het zuiden bevindt zich een van de vestigingen van Avans Hogeschool in Den Bosch. Avans heeft bijna 44.000 leerlingen verspreid over 12 steden, en is dus ook een aanzienlijke onderneming. In 5 van deze steden bieden ze de pabo aan, en ze leggen hierbij een focus op flexibiliteit en het bieden van keuzes over hoe jij jouw toekomstige leraarschap wil invullen.

Nijmegen; HAN

Ook ten oosten van de Betuwe, gelegen aan de Waal, is er een stad met een pabo te vinden. Bonuspunten voor de HAN; op hun pagina over de pabo-opleiding is er een hoop informatie en aandacht voor de deeltijdversie van de opleiding. Ze zijn dus goed voorbereid en welbekend met de situatie van zij-instromers, dus samen met de ondersteuning vanuit ECHT heb je een goed netwerk om je heen!

Aanpak lerarentekort Betuwe - samenwerken aan oplossingen

Het lerarentekort is niet alleen in de Randstad een probleem; dit is het geval op een landelijke schaal. ECHT Onderwijs wil bijdragen aan de oplossing, door zij-instromers duurzaam op te leiden, zodat ze ook daadwerkelijk klaargestoomd worden voor een langetermijncarrière in het onderwijs. Geen quick fix dus, maar een permanente bijdrage. 

Dit doen wij in de regio Betuwe onder andere door middel van onze samenwerkingen met het CPOB. Het doel van deze samenwerking tussen ECHT en het schoolbestuur is om jaarlijkse nieuwe mensen naar het onderwijs op te leiden. Samen begeleiden we onze talenten, en zorgen we voor stageplekken op scholen in de Betuwe, waar ze aan het einden van hun traject hopelijk ook permanent aan de slag kunnen. Zo draagt de regio ook bij aan het oplossen van hun deel van het probleem.

 

img-Aug-04-2023-08-45-37-1549-AM

Onze routes naar het Betuwse onderwijs

Samen met het CPOB werken wij aan een oplossing voor het leraartekort door méér professionals in de Betuwese klassen te krijgen. Hiervoor bieden wij de volgende trajecten aan voor zij-instromers: