Zij-instroom Rotterdam Het Rotterdamse onderwijs in
Je speelt met het idee om een carrièreswitch te maken door leraar te worden in regio Rotterdam. Welke omscholingsopties heb je dan? Op wat voor school of bij welk bestuur wil je werken, welke lerarenopleiding in Rotterdam ga je kiezen? Alle losse info kan er voor zorgen dat je door de bomen het (Kralingse) bos niet meer ziet, maar geen zorgen; wij zetten alles voor je op een rij.
Carrièreswitch met impact maken? Word basisschoolleraar in regio Rotterdam
Onze info over zij-instroom onderwijs Rotterdam is eerlijk en bondig, beloofd. Zo kun jij goed vergelijken en bepalen wat bij je past. Want hoe meer professionals hun weg naar het Rotterdamse onderwijs vinden, hoe beter. Niet lullen maar poetsen dus! Staat het antwoord op je vraag er niet tussen? Dan gaan we graag voor je op zoek. Op deze pagina vind je:
- Info over het onderwijskarakter van Rotterdam
- Info over Rotterdamse schoolbesturen
- De lerarenopleidingen in Rotterdam
Lesgeven in het het basisonderwijs in regio Rotterdam
De op één na grootste stad van ons land, met ruim 650.000 inwoners, telt naar schatting ongeveer 200 basisscholen. Hier vallen ook aangrenzende plaatsen onder, zoals Hoogvliet. In Rotterdam wonen tussen de 50.000 en 60.000 kinderen in de basisschoolleeftijd. Volgens berekeningen van allecijfers.nl ligt het gemiddelde aantal leerlingen per basisschool in Rotterdam op 267, terwijl dat landelijk op 209 ligt.
Als je leraar wordt in Rotterdam tref je dus waarschijnlijk grotere klassen voor je neus dan ergens anders in het land. Het onderwijs in Rotterdam is sterk gefocust op het creëren van gelijke kansen, onder andere door samenwerkingen met de gemeente en andere betrokken organisaties.
De havenstad kent een grote wijkcultuur, wat betekent dat iedere wijk weer z’n eigen kenmerken én uitdagingen heeft. Die verscheidenheid zorgt er voor dat je ook binnen het Rotterdamse onderwijs veel te kiezen hebt als (aanstormend) leraar; op een binnenstadschool in Delfshaven is het heel anders lesgeven dan op een school in Hillegersberg. Maar er is meer dat basisscholen in Rotterdam van elkaar onderscheidt.
Werken in het onderwijs in Rotterdam: de verschillende schoolbesturen
Volgens Onderwijs010, een initiatief van de gemeente Rotterdam, bestaan er in deze stad 36 schoolbesturen, waaronder 19 voor het basisonderwijs, 10 voor het speciaal onderwijs en 13 voor het voortgezet onderwijs (sommige besturen zijn actief binnen meerdere onderwijstypen). Deze Rotterdamse schoolbesturen variëren van klein, bijvoorbeeld één school, tot groot, met bijvoorbeeld 75 scholen. We zetten de grootste besturen voor je op een rij:
BOOR
Verzorgt naast openbaar basisonderwijs ook speciaal en voortgezet onderwijs en telt 75 scholen, waarmee het ook een van de grootste besturen van het land is. BOOR's motto? Het best denkbare openbare onderwijs in Rotterdam willen bieden. BOOR’s kernwaarden zijn maximale talentontplooiing, ruimte voor verscheidenheid, nieuwsgierigheid, betrokkenheid en toekomstgerichtheid. Verwacht hier als leraar een open cultuur en divers karakter.
RVKO
Oftewel Rotterdamse Vereniging voor Katholiek Onderwijs. De RVKO is met 67 scholen een van de grootste basisschoolbesturen van Nederland en heeft ook Montessori-, Jenaplan- en Daltonscholen + drie scholen voor speciaal basisonderwijs. De zeven kernwaarden van dit bestuur zijn verwondering, respect, verbondenheid, zorg, gerechtigheid, vertrouwen en hoop. Werken bij de RVKO wordt getypeerd door een warme, familiale sfeer.
SARO
Sinds 2024 hebben het Kind en Onderwijs Rotterdam en LMC Voortgezet Onderwijs de handen ineen geslagen om samen het Samen Ambitieus Rotterdams Onderwijs, oftewel SARO te vormen. Ze heten iedereen welkom op hun 52 scholen, waaronder 23 middelbare scholen die alle niveaus vertegenwoordigen. Naast de 25 basisscholen hebben ze ook 3 speciale basisscholen en een school voor voltijd hoogbegaafdheidsonderwijs, dus voor ieder is er wat wils.
PCBO
staat voor Protestants Christelijk Basis- en Orthopedagogisch Onderwijs. Dit bestuur telt 21 basisscholen, vier scholen voor speciaal onderwijs en drie kindcentra, waar ontwikkelingsgericht onderwijs centraal staat. De scholen van PCBO zijn voornamelijk in Rotterdam-Zuid te vinden. De vier pijlers van PCBO zijn kinderen centraal, vakmanschap en meesterschap, ouders als partner en verbinden in de wijk. Er is aandacht voor christelijke verhalen en vieringen. Verwacht als leraar op een PCBO-school een hoge mate van onderlinge betrokkenheid met je collega's, ook van andere scholen.
Naast deze vier grote zijn er nog meer basisschoolbesturen te vinden in Rotterdam met hun eigen kenmerken. Het volledige overzicht vind je op onderwijs010.nl. Daarnaast bestaan er natuurlijk ook zelfstandige scholen. Op scholenopdekaart.nl kun je één overzicht van alle Rotterdamse basisscholen makkelijk filteren op bijvoorbeeld onderwijstype.
Lerarenopleiding Rotterdam
Er zijn in Rotterdam drie opleidingsinstituten waar je als zij-instomer onderwijs terecht kunt als je je wil omscholen tot basisschoolleraar. De lerarenopleiding wordt ook wel de pabo genoemd, omdat je een pabo-diploma nodig hebt om bevoegd les te mogen geven op de basisschool. Let op: voor deze verkorte omscholingstrajecten heb je een al afgeronde hbo- of wo-bachelor nodig om in aanmerking te komen. Deze regels kunnen anders zijn voor de reguliere lerarenopleiding. Op volgorde van schoolgrootte:
De Hogeschool Rotterdam
Met totaal bijna 40.000 studenten verspreid over meer dan 100 opleidingen en 15 locaties de grootste van de drie. Je kunt hier een zij-instroomtraject of verkorte deeltijd volgen, die beiden twee jaar duren en waarna je een getuigschrift basisonderwijs op zak hebt. De Hogeschool Rotterdam-pabo werkt onder andere samen met het schoolbestuur PCBO.
InHolland Rotterdam
Deze Rotterdamse hogeschool telt bijna 5000 studenten en is te vinden tussen Rijnhaven en Wilhelminaplein in. InHolland Rotterdam werkt veel met de schoolbesturen BOOR en SARO samen. Hier kun je de zij-instroom pabo volgen, die twee jaar duurt en waarmee je het getuigschrift zij-instroom haalt.
De Thomas More Hogeschool
Met om en nabij 900 studenten de kleinste van de drie, maar wel de enige die 100% pabo is. Deze volledige hogeschool is dus ingericht op het leren werken in het onderwijs. De Thomas More is een pabo op katholieke grondslag en je vindt 'm vlakbij Rotterdam Centraal. Je kunt hier zij-instroom in beroep volgen als je al een aanstelling op een school hebt, of de verkorte deeltijd van allebei twee jaar. Als je klaar bent, ben je de trotse eigenaar van een Bachelor of Education. De Thomas More werkt veel samen met de RVKO.
Aanpak lerarentekort Rotterdam - samenwerken aan oplossingen
Net als de andere grote steden in Nederland heeft Rotterdam ook te maken met een lerarentekort. Er zijn verschillende initiatieven vanuit de gemeente en schoolbesturen om hier samen tegen op te trekken, waaronder bijvoorbeeld toffe bonussen en voorrang op een huurwoning wanneer je als leraar in Rotterdam komt werken. Het overzicht hiervan vind je op onderwijs010.nl.
In de zoektocht naar innovatieve manieren om méér professionals te enthousiasmeren voor een baan in het Rotterdamse onderwijs + ze ook daadwerkelijk voor de klas te krijgen, werken wij sinds 2019 samen met de Thomas More Hogeschool en de Rotterdamse schoolbesturen RVKO, BOOR & PCBO in het kader van Slim Organiseren. Deze samenwerking, oftewel convenant, houdt in dat wij professionals van búiten het onderwijs met begeleiding en een mooi aanvullend programma op de pabo betaald omscholen tot Rotterdamse leraren. Wij doen het namelijk allemaal net een beetje anders dan de besturen en lerarenopleidingen in Rotterdam zelf. Niet omdat we het beter denken te weten, maar omdat we zo elkaar aan kunnen vullen.
Onze routes naar het Rotterdamse onderwijs
Om méér professionals voor de Rotterdamse klassen te krijgen bieden wij in samenwerking met Rotterdamse schoolbesturen en onder andere de Thomas More Hogeschool de volgende trajecten aan.