Carrièreswitch met impact maken? Word basisschoolleraar in regio Den Haag

 

Onze info over zij-instroom onderwijs Den Haag is eerlijk en bondig, beloofd. Zo kun jij overzichtelijk op één plek bekijken wat je opties zijn als je aan de slag wil in het Haagse onderwijs. Blijven je vragen onbeantwoord of poppen er nieuwe op? Dan gaan we graag met je zitten voor een digitaal bakkie pleur. Op deze pagina vind je:

  • Info over het Haagse onderwijskarakter
  • Info over Haagse schoolbesturen
  • Lerarenopleidingen in Den Haag
decorative img-2-1-1
decorative img-Aug-10-2023-01-56-40-0649-PM-1 decorative img-1-1-1-1

Lesgeven in het het basisonderwijs in regio Den Haag

Met zo’n 563.000 inwoners pakt Den Haag brons als het gaat om grootste steden in Nederland. Hoewel het hiermee dus achter Amster- en Rotterdam eindigt, ligt het met de pier van Scheveningen toch prachtig aan de duinen en de Noordzee. Deze horen ten slotte ook bij de gemeentelijke regio van de hoofdstad van Zuid-Holland, net zo goed als de Schilderswijk, Zuiderpark of Kijkduin. Volgens denhaag.incijfers.nl bevinden zich in deze regio 138 basisscholen, 9 scholen voor speciaal basisonderwijs en 10 speciaal-onderwijs-scholen, waar meer dan 3.300 leraren lesgeven aan dik 45.000 leerlingen.

Een simpele rekensom (met de rekenmachine van je telefoon in ieder geval) onthult dat je hier dus waarschijnlijk met kleinere klassen zal werken. Het landelijke gemiddelde ligt namelijk op 23 leerlingen per klas, maar in het Haagse basisonderwijs op 14. Daarnaast zul je divers gevulde klassen voor je neus krijgen. Bijna 54% van de inwoners van Den Haag heeft namelijk een migratieachtergrond. Ook zijn er, zoals je kan verwachten in een stad vol met expats, meerdere internationale scholen, en scholen met verschillende onderwijsconcepten, zoals dalton- en Montessori-scholen. Voor ieder dus wat wils, ook voor jou als leraar!

 

img-Aug-04-2023-08-44-13-6578-AM

Werken in het onderwijs in Den Haag: de verschillende schoolbesturen

Als het aankomt op het basisonderwijs in ‘s-Gravenhage, zijn er 8 verschillende schoolbesturen die het beleid voeren. Onder die 8 zijn 3 absolute Goliaths, die we hieronder wat verder toelichten:

Lucas Onderwijs

Met 87 scholen, waaronder 47 basisscholen, spant Lucas Onderwijs de kroon als het grootste schoolbestuur van de regio Den Haag. Hun kernwaarden, afgeleid van de christelijke traditie, zijn compassie, verbinding, respectvol, duurzaam & bezieling. Daarnaast vermelden ze dat hun onderwijs-sturingsfilosofie draait om 4xR, namelijk: richting, ruimte, rekenschap en ruggensteun.

SCOH

58 scholen, waarvan 32 basisscholen, is een aantal wat ook de Stichting Christelijk Onderwijs Haaglanden een grote speler maakt in het onderwijslandschap van Den Haag. Zoals de naam al verraad, komt ook dit schoolbestuur ‘voort uit een protestants-christelijke traditie’. De kernwaarden hier zijn verbinden, kansrijk en ontwikkelen.

De Haagse Scholen

Het bestuur met de minst verhullende naam heeft van deze 3 besturen ook het minste scholen onder de hoede. Met 43 basisscholen en 51 scholen in totaal zijn ze echter nog steeds een belangrijke toevoeging aan het Haagse onderwijslandschap. In hun missie het meest complete onderwijsaanbod te leveren, hebben ze onder andere 3 dalton-scholen, 2 IB World-scholen en 2 Montessori-scholen. Dit brede aanbod draagt bij aan hun doel om breed opgeleide leerlingen af te leveren. Daarnaast geloven ze heilig in de kracht van samenwerking, en behoren bij al hun scholen tot het SPPOH-samenwerkingsverband.

Wil je zelf nog wat meer onderzoek doen? Dat begrijpen we, en moedigen we van harte aan natuurlijk! Op denhaag.smartmap.nl vind je de contactinformatie van alle 8 schoolbesturen, en op scholenopdekaart.nl kun je alle beschikbare scholen per locatie doorspitten via handige filters. Ook scholenwijzer.denhaag.nl geeft je een duidelijk overzicht van de verschillende scholen in de regio Haaglanden.

Lerarenopleiding Den Haag

Om basisschoolleraar te worden moet je, ook als zij-instromer, onderwijs volgen op aan pabo-opleiding. Niet de gehele 4 jaar, maar wel een verkorte versie. Let op: hiervoor heb je minimaal een hbo-diploma nodig, anders word je niet toegelaten. In Den Haag heb je 2 opties wat betreft lerarenopleidingen voor het basisonderwijs:

De Haagse Hogeschool

Met een afkorting waar je om kan lachen. Deze pabo-opleiding werkt met thematisch onderwijs, waarbij elke keer een nieuw specifiek thema voorbij komt. Jouw persoonlijke leerlijn en vakinhoudelijke competenties worden daarnaast aandachtig behandeld, zodat jij je rap ontwikkelt als docent. Ze hebben, niet geheel onverwacht, een samenwerkingsovereenkomst met De Haagse Scholen, maar ook met het Lucas Onderwijs, en nog 3 andere besturen. Deze liggen in omliggende regio’s, waaronder Delft, Rijswijk en Zoetermeer. Dat brede netwerk komt niet geheel als een verrassing wanneer je ontdekt dat er bijna 26.000 studenten aan de Haage Hogeschool studeren.

InHolland Den Haag

Inholland heeft meerdere vestigingen in Holland, waaronder uiteraard in Zuid-Holland’s hoofdstad. De Haagse vestiging huist rond de 2.700 studenten, en biedt naast de reguliere pabo-opleiding ook specialisaties aan in Beweging en Gezondheid, Levensbeschouwing en Muziek. Ook is het een zogeheten UNESCO-school, die focust op thema’s zoals interculturele interactie, mensenrecht en wereldburgerschap. Ook InHolland Den Haag werkt samen met de 3 grootste schoolbesturen, plus een aantal kleinere.

Aanpak lerarentekort Den Haag - samenwerken aan oplossingen

Zeker als je in het politieke centrum van Nederland woont zal het je niet ontgaan zijn, maar er is ook in Den Haag een flink lerarentekort. ECHT Onderwijs draagt bij aan de strijd hiertegen. En dat erkent het onderwijs in Den Haag ook. Daarom hebben wij een convenant met zowel De Haagse Hogeschool als Inholland Den Haag. Zo zorgen wij ervoor dat jij betaald aan de slag kan als zij-instromer, door jouw talenten en bestaande ervaring in te zetten voor de klas. De hogescholen bieden je vervolgens de ruimte alle kennis op te doen die je als leerkracht nodig hebt, waarna we je samen afleveren voor basisscholen in Den Haag. Van oh-oh naar win-win Den Haag!

 

img-Aug-04-2023-08-45-37-1549-AM

Onze routes naar het Haagse onderwijs

Om méér professionals voor de Haagse klassen te krijgen bieden wij de volgende trajecten aan.