De belangrijkste lessen uit 50 podcasts

Naast onze blogs en de kennisbank vol met onderwijskennis, hebben we bij ECHT Onderwijs nog meer inspirerende en informatieve content te bieden! Inmiddels hebben onze podcast knallers Alisa Meijs en Hermen Schotanus Blok al meer dan 50 podcasts online gezet, waarin ze met uiteenlopende gasten alles over en rondom het onderwijs bespreken.
Een van de terugkerende segmenten is de vraag aan iedere gast wat de belangrijkste les is die ze tot nu toe hebben geleerd. Daar komen een boel verschillende inzichten in naar boven, waarvan we er een paar hieronder op een rijtje hebben gezet. Lees verder, leer en geniet!
Docent en verbinder Emin Kecici:
"Steek je kop een schouders boven het maaiveld uit." Je moet jezelf zijn en weten waar je wilt werken. Bevraag de status quo. Is ergens de sfeer niet goed, of word je niet genoeg gewaardeerd, move on.
Jongerenwerker Jamal Lachkar:
"Geloof in je passie, want je kan echt van je passie je werk maken." De focus hoeft niet altijd te liggen op een specifiek vak leren of kijken waar je geld mee kan verdienen, als je je passie volgt, kun je daar echt je werk van maken.
Oud-Olympisch kampioen Mark Tuitert:
"Breng onderscheid aan tussen wat aan jou is en wat niet." We willen over van alles controle hebben om machteloosheid en onzekerheid te voorkomen. Maar die innerlijke instelling is wel aan jezelf, daar heb je controle over, dus wees bewust en wees nieuwsgierig.
Zij-instromer Florian:
"Je leert het meest en groeit het meest als je in staat bent kritisch te kijken naar jezelf." Leer jezelf om feedback te kunnen accepteren, verwerken en gebruiken.
Zij-instromer Nia:
"Blijf dicht bij jezelf en je eigen waarden." Accepteer dat je fouten gaat maken en dat dat niets afdoet aan jou als persoon
Psycholoog Thijs Launspach:
"Alles wat we normaliter leren over geluk klopt niet." De nadruk ligt in onze samenleving enorm op het vergaren van ervaringen en spullen, materialisme, en het vinden van de ultieme liefde, terwijl dat niet de dingen zijn die ons uiteindelijk gelukkig gaan maken. Geluk komt veel meer uit wat je kan toevoegen, minder ik en meer wij, je moet iets vinden om voor te leven
AI-expert Dion Gerritsen:
"Geluk ligt binnen handbereik, zowel in de zin van succesvol zijn als je gelukkig voelen." Soms moet je gewoon dingen doen om verandering te krijgen en dat geluk zelf te creëren.
Drijfveer-expert Astrid Oostrom:
"Luister naar je intuïtie." Er zijn heel vaak momenten dat je intuïtie iets aangeeft, maar dat je over andere dingen gaat nadenken. Als je dan terugkijkt, merk je dat je gevoel het vaak toch bij het juiste eind had, en hoe ouder je wordt, hoe meer je daar toch op leert te vertrouwen.
Leerkracht en schrijver Anne Steenhoff:
"Het leven is veel minder maakbaar dan dat wij denken." Bevraag het systeem, want het systeem klopt niet en zit vol met ongelijkheid.
Coördinerend schoolopleider Michelle McDonnell:
"Jouw perspectieven en ervaringen maken jou wie jij bent." Door jouw unieke combinatie van je opvoeding, omgeving en ervaringen heb jij een uniek perspectief, en daar moet je ook juist je kracht uithalen en je voordeel mee doen.
Voormalig topschaatser en vitaliteitsexpert Martin Hersman:
"Rust nemen en even niks toen." Het vermogen om gas terug te nemen en te reflecteren is bijzonder goed voor je energie en creativiteit. Ga een keer met een kop koffie uit het raam staren of een rondje lopen met de hond, zonder telefoon.
Journalist Jessica Kuitenbrouwer:
"Je moet en hoeft niet altijd iets te doen, ook al ben je er goed in." Je moet dingen ook vooral doen omdat je ze wil doen, niet alleen omdat er kansen zijn of omdat je er geschikt voor zou zijn.
Talentassessment-expert Floor Hendriks:
"Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen leven en je eigen succes." Het pad waar je op wordt gezet is niet per se het pad wat je hoeft te volgen, en je moet ook zelf initiatief nemen om te doen wat je wil doen met je leven.
Leiderschapsontwikkelingscoach Marien Baerveldt:
"De oplossing begint bij jezelf." Als je iets verwacht van iemand, is jouw houding soms belangrijker dan de boodschap. Als leraar is het zelf kalmer en rustiger worden soms effectiever om een klas tot rust te krijgen dan om er hard tegenin te gaan en streng te controleren.
Schrijver en vitaliteitsonderzoeker en coach Sandra Klein:
"Gevoel wordt gebaseerd op gedachten." Je hebt vrijheid over je eigen gedachten, en dat is waar je kracht ligt.
Benieuwd naar nog meer verlichtende inzichten en uitspraken van (een van) onze gasten? Groot gelijk, in dat geval kun je alle afleveringen hier op onze website vinden, of anders op Spotify!