Snelle samenvatting: vragen sollicitatiegesprek onderwijs

  1. Wie ben je en wat heb je tot nu toe allemaal gedaan?
  2. Waaruit bestaat je onderwijservaring tot nu toe?
  3. Wat wil jij het onderwijs en deze school brengen?
  4. Wat verwacht je van het leraarschap op deze school?
  5. Waarin wil jij je nog graag ontwikkelen, waar kun jij nog groeien?
  6. Waar zie jij uitdagingen en kansen in het onderwijs?
  7. Waar kijk je eventueel tegenop?
  8. Waar kijk je het meest naar uit, als je hier gaat lesgeven?
  9. Wat voor begeleiding verwacht je nodig te hebben?
  10. Hoe zie je de samenwerking met collega’s voor je?

Standaard vragen sollicitatiegesprek onderwijs

Hoogstwaarschijnlijk is dit niet het eerste sollicitatiegesprek in je leven 😉 Sommige standaard vragen komen nou eenmaal terug, in welke sector je ook aan de slag wilt gaan. Dingen als ‘wat verwacht je van deze rol’, ‘wat zijn je sterke en zwakke punten’ en vragen over de inhoud van je cv kun je ook in het onderwijs verwachten. Dit zijn gelukkig onderwerpen waar je van tevoren over na kunt denken, dus daar hoeft je niet van je stoel van te vallen.

En wat dacht je van misschien wel de meest gestelde vraag ooit in sollicitaties: ‘Waarom wil je deze baan?’. Ook deze vraag zul je zeer waarschijnlijk voorgeschoteld krijgen. Waarom wil je het onderwijs in? Waarom het primair onderwijs en niet het voortgezet onderwijs, of vice versa? Motivatie is uiterst belangrijk in het onderwijs, en het geeft je gesprekspartner inzicht in uit wat voor hout jij bent gesneden, en of ze jou op hun school willen hebben.

Onderwijs sollicitatiegesprek

Van motivatie kunnen we een mooi bruggetje maken naar een andere, soortgelijke cruciale factor in het onderwijs. Wil je in het onderwijs werken, reken er dan maar op dat ze op zoek zijn naar een flinke portie zelfreflectie. Waarin wil jij je nog graag ontwikkelen, waar kun jij nog groeien? Waar zie jij uitdagingen, en waar kijk je eventueel tegenop?

Vaak is ook een rondleiding door de school een deel van de sollicitatie. Sommige (adjunct) directeuren vinden het namelijk veel waardevoller om te zien hoe jij reageert op alles om je heen. Toon je zelfverzekerdheid en initiatief wanneer een leraar jou begroet bijvoorbeeld? En hoe ga je om met kinderen, mocht je die tegenkomen of even kort een klas binnenstappen?

Het onderwijs is een sector die als de beste erkent dat niemand ooit is uitgeleerd. Je zult dus ook soms de vraag krijgen wat jij nodig hebt om goed te functioneren in de positie waar je voor solliciteert. Wat voor begeleiding verwacht je nodig te hebben, hoe zie je de samenwerking met collega’s voor je? Dit zijn vragen die je kan krijgen als ze al overtuigd zijn van je motivatie. Zo is onze slogan niet voor niks ‘hire character, train skills’.😉

Voorbereiden sollicitatiegesprek onderwijs

Om af te sluiten, hier nog wat algemene tips:

  1. Neem van tevoren de website van de school door, zodat je op de hoogte bent van de missie en onderwijsvisie van de school.
  2. Ditzelfde geldt voor de vacature. Praten over de baan gaat gemakkelijker wanneer je weet wat er wel en niet van je verwacht wordt, en zo kun je ook eventuele vragen voorbereiden over de functie.
  3. Denk na over wat voor soort vragen jij zou stellen als de rollen om waren gedraaid. Wat zou jij willen weten om in te kunnen schatten wat iemands motivatie is, hoe zelfverzekerd diegene is en hoe sterk in zelfreflectie?
  4. Stel ook vooral vragen die jou meer inzicht kunnen geven in de werkomgeving waarvoor je solliciteert. Heb je bepaalde wensen of eisen, zijn er mogelijkheden om je door te ontwikkelen? Dit toont aan dat jij jezelf serieus neemt en dat je leergierig en zelfverzekerd bent.

Ben je na deze blog nieuwsgierig hoe het sollicitatieproces via ECHT Onderwijs verloopt? Dat lees je hier. We hebben ook een andere blog voor je, waarin we bespreken hoe je in 7 stappen een succesvolle carrièreswitch maakt. Succes met jouw sollicitatiegesprek in het onderwijs!