Zo maak je in 7 stappen een succesvolle carrièreswitch naar het onderwijs
Speel jij wel eens met het idee om het roer he-le-maal om te gooien? Je hart volgen en het gewoon doen: leraar worden? Makkelijker gezegd dan gedaan, want jeetje, wat komt er allemaal kijken bij zo'n carrièreswitch en waar begin je überhaupt? Omdat we al zoveel mensen hebben mogen helpen bij hun stap naar het onderwijs, weten wij inmiddels haarfijn hoe je dat doet, een succesvolle carrièreswitch naar het onderwijs maken. Want het gaat verder dan alleen een school vinden. Daarom zetten wij hier de zeven stappen voor je op een rij.
Stap 1: onderzoek of het onderwijs bij je past
Leraar worden doe je niet zomaar; het moet wel echt je ding zijn. Vraag jezelf af waarom jij die twinkeling voelt bij het idee van het onderwijs in gaan. Misschien heb je al eens lesgegeven op een sportclub of heb je op een andere manier jouw kennis overgedragen en voelde dit supergoed. Tof! Dan ben je echt intrinsiek gemotiveerd; heel belangrijk om op de lange termijn ook je plek te vinden. Ga ook na of het leraarschap bij jou als persoon en je competenties past. Om voor de klas te staan moet je gestructureerd, creatief en sociaal zijn. Maar er is meer nodig dan dat. Als leraar sta je heel de dag aan, dus het is belangrijk dat je je aandacht en energie goed verdeelt. Je bent niet alleen met de leerlingen bezig, maar ook met collega's en andere betrokkenen. Daarom maak je bij ons in het sollicitatieproces een persoonlijkheidstest, waarmee we goed in kunnen schatten of het vak van leraar écht bij jou past.
Daarnaast: timing is everything! Je leven wordt omgegooid door deze carrièreswitch, dus ga thuis na of dit een goed moment is in jouw persoonlijke situatie. Jij gaat weer naar school, dus dit vraagt van veel tijd en inspanning. Mocht je een gezin hebben is het slim om van tevoren na te denken wat je nodig hebt om deze carrièreswitch te faciliteren, zoals extra oppas of iemand die de kids uit school haalt.
Stap 2: ontdek wat voor soort onderwijs bij je past
Zie jij jezelf al helemaal voor een klas met energiebommen uit groep 4 staan, of eerder die vakinhoudelijk uitdagende klas op de middelbare school? De vraag is voor welk type onderwijs jij gaat: het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, beroepsonderwijs of het speciaal onderwijs? Wij ontwikkelden een keuzehulp waarmee je in ieder geval ontdekt welke richting je op kunt denken. Daarnaast zijn er ook nog allerlei verschillende onderwijsconcepten. Om er maar een paar te noemen: openbaar onderwijs, Agora, Montessori, Vrijeschool, Big Picture learning, Dalton, Jenaplan en Kunskapsskolan.
Uh... watte? Je zit nu misschien met grote ogen te kijken naar al deze concepten en hebt geen idee wat ze inhouden. We weten het, de keuze is reuze. Misschien heb jij familie en/of vrienden in het onderwijs die met jou hierover kunnen sparren; maak zeker gebruik van ervaringsdeskundigen! En, geen zorgen, je kunt je ook laten adviseren, bijvoorbeeld door onze onderwijsadviseurs. Maak een lijstje van de dingen die jou aanspreken in een school en/of onderwijsvisie en ga daarna vergelijken welk concept daar het beste bij past. Zo vind je een onderwijsvorm waar jij echt op je plek gaat zijn.
Stap 3: vraag informatie aan en ga op pad
Vergelijken, vergelijken, vergelijken! Google is hierbij jouw beste vriend; vraag gewoon overal informatie op en neem dit allemaal rustig door. Er leiden meerdere wegen naar Rome en zo ook naar het onderwijs. Leg alles naast elkaar en ontdek waar jij een goed gevoel van krijgt. Jij bent uiteindelijk degene die deze switch maakt, dus neem zeker de tijd om een goed beeld te vormen van al je opties. Zodra je voelt dat je goed geïnformeerd bent, bezoek dan bijvoorbeeld een open dag of vraag een persoonlijk adviesgesprek aan. Zo kun jij al je vragen stellen en in real life ervaren of iets bij je past. Tip: spreek echt met verschillende personen en organisaties, zodat je niet kiest voor de eerste de beste optie. Het is namelijk niet niks, zo’n carriereswitch! Dan wil je wel bij een club belanden waar je ook op de lange termijn nog klikt.
En daarnaast, dé meest gegeven tip door mensen die je voorgingen: gewoon DOEN! Door middel van te doen kom jij er heel snel achter of jij op de juiste plek staat. Vraag eens rond op scholen of jij een ochtend of middag mee kan lopen om het onderwijs goed te ondervinden. Op deze manier weet je straks weer iets beter wat je wel en niet wil op jouw pad naar het onderwijs.
Stap 4: maak de voor jou passende keuze en make it official (of niet)
Na alle gesprekken en het meelopen op een school heb jij vast een gevoel over welke route bij je past. Wat tof, jouw carrièreswitch wordt steeds echter! Laat het allemaal even landen, slaap er nog een nachtje over en solliciteer of schrijf je in zodra jij er helemaal over uit bent. Jij blij, wij blij! Want hoe meer professionals hun weg vinden naar het onderwijs, hoe beter, op wat voor manier dan ook.
Heb je dit nog niet? Misschien is dit dan toch niet hét moment voor jou. Bespreek je twijfels altijd open en eerlijk; een goede organisatie denkt dan ook oprecht met je mee om tot het beste plan de campagne te komen. Als de timing niet goed is, kun je daar beter nu een beslissing in nemen, dan dat je straks na een paar weken of maanden uitvalt. Je wil tenslotte dat dit een succes wordt!
Stap 5: klaar voor de start- HELP!
Ja, het is zover, je gaat van start! Het allerbelangrijkste: enjoy the ride. Laat alle nieuwe info en indrukken lekker op je af komen en probeer het als één groot ontwikkelingsavontuur te zien. Het op één na belangrijkste: durf hulp te vragen. Jij gaat weer naar school, beleeft een hele nieuwe sfeer, ontdekt iedere dag weer nieuwe onderwijsmaterie en krijgt dag in dag uit allerlei nieuwe prikkels te verwerken. Belangrijk is dus dat je hier alle ruimte voor neemt. Daarom is het ook voor je familie- en vriendenkring een must te weten hoe het je vergaat. Waar kun jij een handje bij gebruiken, hoe kunnen ze er voor je zijn (of je op de juiste momenten met rust kunnen laten!)? Wees niet bang om dit duidelijk te communiceren en hier eventueel afspraken over te maken. Hulp vragen is juist heel krachtig en nodig!
Stap 6: gun jezelf de ruimte de cultuurswitch te maken
Laten we eerlijk zijn: het onderwijs is een wereld op zich. Zeker als je uit een andere baan en branche komt, ga je gegarandeerd tegen dingen aanlopen en je verbazen. Maar dat is goed! Gun jezelf dan ook de ruimte om deze cultuurswitch te maken. Laat je perfectionisme los en onthoud: je bent als leraar misschien een beginner, maar wel een ervaren beginner. Jij neemt namelijk kennis, kunde en inspiratie 'van buiten' mee, waarmee je in en bestaand systeem stapt. Het is helemaal niet raar dat je hier in het begin je weg in moet vinden. Sterker nog; dit is heel gebruikelijk. Daarom organiseren wij peer-to-peer-sessies waarbij je hierover kunt sparren met andere carrièreswitchers. Wie ben jij in dit nieuwe systeem, welke belangrijke waarden en opvattingen heb je en hoe kan en wil je een bijdrage leveren? Door over dit soort vragen na te denken én te praten, ga jij steviger je plekje vinden.
Stap 7: reflecteren kun je leren
En zodra je dan bezig bent je plek te creëren, besef ook dat je juist als buitenstaander vanaf dag één al van toegevoegde waarde bent! Júist met jouw frisse blik als leek kun je in de eerste 100 dagen hele nuttige vragen stellen en nieuw licht schijnen op dingen die wellicht rijp zijn om door te ontwikkelen. Blijf altijd nieuwsgierig en durf alles te vragen, ook al voel je je misschien zelf weer een guppie.
Durf anderzijds ook veel feedback aan de mensen om je heen te vragen. Of je je eigen ontwikkelpunten nu heel helder hebt of niet, constructieve feedback is altijd een cadeautje! Reflecteer regelmatig op waar je tegenaan loopt vs. waar je energie van krijgt, bijvoorbeeld samen met leerlingen, je praktijkbegeleider, mede-zij-instromers of je partner. Weet dat je er niet alleen voor staat en dat het juist écht waardevol is anderen in jouw proces te betrekken. Zij kunnen je dingen laten zien die je zelf, vanuit jouw positie, onmogelijk allemaal tegelijk kunt zien. Zo haal je het meeste uit je carrièreswitch, zowel op professioneel als persoonlijk vlak. Wij geloven hier zo sterk in, dat je vanuit ECHT zelfs een persoonlijke talentmanager krijgt die je van begin tot eind begeleidt, coacht en steunt. It takes a village to raise a child teacher, niet waar?
En dan ineens ben je het: leraar. Iédere dag impact maken met wat je doet, niet alleen in dit moment, maar levenslang. Want denk zelf maar eens terug aan je leukste leraren; die vergeet je nooit meer! Wil je graag advies over jouw persoonlijke situatie? Neem dan contact met een van onze zij-instroomadviseurs op en we denken met alle liefde (vrijblijvend!) met je mee.