In deze nieuwe videoreeks 'Effe Eerlijk' gaan we in gesprek met mensen die zelf zij-instromer zijn. Er is immers niemand die er zo inzit als zij zelf, en dus geven zij ook de eerlijkste antwoorden. Bereid je voor op een boeiende discussie vol inzichten en ervaringen. 

 

 

Deze tweede aflevering krijgen we zij-instromers Max en Tom op bezoek. Tom staat alweer twee jaar voor de klas, waar Max maar net de eerste maanden achter de rug heeft. We schotelen ze een aantal prikkelende stellingen voor en gaan in gesprek. Twee totaal verschillende achtergronden en aanpakken, maar dezelfde missie; leraar worden en het onderwijs verrijken met hun ervaring.

 

Ik kan me niet voorstellen dat iemand zegt: nee hoor, die switch was niet wennen. In ieder geval niet als je vanuit het bedrijfsleven het onderwijs instapt.

 

De vijf stellingen die in deze aflevering worden voorgeschoteld:

  1. Het onderwijs in, dat kan iedereen
  2. Als zij-instromer voel ik me gewaardeerd vanwege mijn andere achtergrond en perspectief van buiten het onderwijs.
  3. Zij-instromers brengen waardevolle vaardigheden mee, maar kunnen moeite hebben met het begrijpen van de onderwijscontext.
  4. Als zij-instromer gaat het om presteren en niet om leren.
  5. Promotie maken op een school betekent vaak; uit de klas en ín de organisatie. De beste leerkrachten staan zo niet voor de klas.