EQ
Het EQ: verwerk en speel in op emoties
Waar vroeger enkel en alleen werd gesproken over het belang van het IQ, is er tegenwoordig ook meer aandacht voor diens jongere tegenhanger, het EQ. Het emotionele-intelligentiequotiënt is een maatstaf, niet voor hoe iemand informatie begrijpt, maar hoe iemand emotie begrijpt. En dat is als leraar niet onbelangrijk! Daarom is dit begrip gewijd aan het uitleggen van alle basisinformatie over het EQ.
Wat is EQ?
Belangrijk om voorop te stellen: EQ is niet meetbaar in een cijfer. Dit komt doordat, in tegenstelling tot intelligentietesten, er geen goede of foute antwoorden zijn bij een EQ-test. Deze zijn enkel bedoeld om in kaart te brengen wat voor soort persoonlijkheid je hebt, en persoonlijkheden zijn nou eenmaal niet te vangen in cijfers.
Bij het EQ gaat het om intrapersoonlijke en interpersoonlijke vaardigheden. In Jip-en-Janneketaal betekent dit de mate waarin je bij jezelf en bij anderen emoties kan herkennen en weet hoe je er mee om moet gaan. Geheugensteuntje: introvert is in jezelf getrokken, intercity is tussen jouw stad en andere steden. Intrapersoonlijke vaardigheden zijn dus zaken zoals zelfbewustzijn en zelfbeheersing. Bij interpersoonlijke vaardigheden moet je meer denken aan het vermogen om jezelf aan te passen in een groep en het aanvoelen van andermans emoties.
Hoe pas je als leraar EQ toe in het onderwijs?
Het aanvoelen van andermans emoties kan behoorlijk van pas komen als je de leiding hebt over een klas vol met kinderen, om het zachtjes uit te drukken. Kinderen begrijpen hun emoties vaak nog minder goed, laat staan dat ze ze kunnen controleren en in een duidelijke of effectieve manier kunnen uiten. Dit noemen we emotieregulatie, en is zowel voor kinderen áls voor jou een belangrijke skill om te leren. Hoewel zeker niet iedere volwassene dit per definitie onder de knie heeft 😜
Het herkennen van een kind’s emoties, weten hoe je daar op in moet spelen, en het zich op een positieve en constructieve manier beter laten voelen is dan ook een kunst waarbij flink wat emotionele intelligentie komt kijken. Maar ook het behouden van je geduld en zelfbeheersing wanneer brutale, luide of koppige kinderen je uitdagen behoort tot deze kunst.
Fun facts over EQ
- Doe 1 Google-zoekopdracht, en je vindt meteen honderden IQ-testen. Een EQ-test daarentegen zal lastiger te vinden zijn, want die bestaan er niet echt. Het dichtstbijzijnde alternatief zijn persoonlijkheidstesten zoals de Myers Briggs of de Big Five, maar dat zijn geen directe EQ-testen;
- Dit zorgt er dan ook voor dat, in tegenstelling tot het IQ, het EQ nergens in het onderwijs wordt gebruikt om beslissingen te maken over welke onderwijsvorm het beste past bij een kind;
- Waar men in de 19e eeuw al zocht naar manieren om IQ vast te stellen, kwam de opkomst van het EQ pas richting het einde van de 20e eeuw. Het werd vooral populair door een boek door Daniel Goleman uit 1995, waarin de term emotionele intelligentie centraal stond.
Bronnen
Engelen, S. (2023). Wat zijn de grootste verschillen tussen IQ en EQ? Intelligentietest. https://www.intelligentietest.nl/verschillen-eq-iq/
Wat is emotionele intelligentie & waarom is het zo belangrijk? (z.d.). Coaching The Shift. https://www.coachingtheshift.com/nl/wat-is-eq-ontwikkelen#:~:text=Wat%20is%20het%20verschil%20tussen,en%20wijst%20op%20emotionele%20intelligentie.
Wikipedia contributors. (2022). Emotional intelligence. Wikipedia. https://en.wikipedia.org/wiki/Emotional_Intelligence