Wat is het doel van intervisie?

Er zijn heel veel verschillende vormen van intervisie training, intervisie methode en intervisie werkvormen. Wie benieuwd is kan met een paar simpele Google-zoekopdrachten zelf aan de slag om deze allemaal te ontdekken, maar de basis is vaak grofweg hetzelfde, dus die vind je hieronder vast uitgelegd.

Intervisie is een leer- en communicatieproces waarin iedere deelnemer hun ervaringen deelt en daarbij advies zowel geeft als ontvangt. Het is dus echt advies geven en nemen, met het doel dat iedereen van elkaar leert. Het doel is niet om directe adviezen of oplossingen te geven, maar om na te denken over een specifieke hulpvraag en kritische vragen terug te stellen. Zo wordt niet één persoon geholpen met een probleem, maar wordt iedereen verder geholpen in zowel hun professionele als hun persoonlijke ontwikkeling.

Intervisie wordt meestal gedaan in een groep van 4 tot 8 personen. Vaak is er een aangewezen persoon die zeker in de beginfase functioneert als een soort gespreksleider, maar dit hoeft niet het geval te zijn. In de meeste gevallen zit je in een groep waarin iedereen hetzelfde beroep heeft, of in ieder geval in hetzelfde werkveld zit. Niet iedereen hoeft dezelfde achtergrond te hebben, maar het is wel handig als iedereen ongeveer weet wat elkaars baan inhoudt. Intervisie bestaat uit meerdere, het liefst regelmatige, sessies, bijvoorbeeld iedere maand of om de maand.

Intervisie bij ECHT Onderwijs

Ook bij ECHT Onderwijs maken wij gebruik van intervisiemethoden. We zullen niet alle geheimen weggeven, maar hieronder vind je een paar voorbeelden van wat je kunt verwachten als zij-instromer in het onderwijs:

  • De incidentmethode: hier wordt er door de casusinbrenger een incident gedeeld, waarbij de emoties die hierbij kwamen kijken ook belicht worden, maar oplossingen en gevolgen achterwege worden gelaten. Iedereen mag hierna wat vragen stellen, en vervolgens schetst iedereen een beeld van hun perceptie van het probleem.
  • De rollenmethode: bij deze methode krijgt iedereen een bepaalde rol toebedeeld, en bespreek je vervolgens de casus vanuit verschillende rollen. In de context van het onderwijs zijn dit rollen zoals student, leraar, schooldirecteur, praktijkbegeleider of intern begeleider.
  • De roddelmethode: een methode of fase van intervisie waarbij de deelnemers mogen roddelen over het handelen van de casusinbrenger. Ze mogen dus ook hun oordeel geven, maar uiteraard op respectvolle wijze en met de intentie om de casusinbrenger verder te helpen. Daarom verwijzen we er soms ook wel naar als ‘liefdevol roddelen’.

Fun facts over intervisie

  • Intervisie wordt soms ook wel een intercollegiale consultatie genoemd;
  • Intervisie is weer anders dan supervisie, waar het meer om jouw persoonlijk functioneren draait;
  • Een van de belangrijkste aspecten van intervisie is het creëren van een veilige omgeving, zodat iedereen zonder angst voor vooroordelen te werk kan gaan.

Bronnen

Feedforward in Leiderschap. (2024, 22 december). Wat is de betekenis van intervisie? https://www.leiderschapontwikkelen.nl/artikel/wat-is-de-betekenis-van-intervisie/?cn-reloaded=1 

Intervisie | Nederlands Jeugdinstituut. (z.d.). https://www.nji.nl/professionalisering/intervisie#:~:text=Intervisie%2C%20ook%20wel%20intercollegiale%20consultatie,te%20denken%20over%20een%20werkvraag

Teamchange. (2020, 14 juni). Een viertal intervisie methoden voor teambegeleiders en teamcoaches. Teamchange Academy. https://www.teamchange.nl/werkvorm/vier-korte-intervisie-methoden/