Hoogsensitiviteit
Wat is hoogsensitiviteit?
Om maar met de deur in huis te vallen: in tegenstelling tot bijvoorbeeld ADHD, hoogbegaafdheid of autisme, is hoogsensitiviteit geen neurodiverse variatie waar een diagnose bij komt kijken. Het is een karaktereigenschap die inhoudt dat je veel gevoeliger kan zijn voor prikkels zoals geluid en licht, maar ook het humeur van mensen om je heen. In dit begrip geven wij je een beeld van hoe zich dit uit in een klaslokaal.
De voor- en nadelen van hoogsensitiviteit
Mensen die hoogsensitief zijn, ervaren de meeste dingen nét wat intenser, en hebben daarom vaak iets meer tijd nodig om al die prikkels te verwerken. Van te veel prikkels kunnen ze stress krijgen, wat effect kan hebben op hun gedrag. Wel zijn ze vaak erg scherp in hun waarnemingen, wat vaker wel dan niet in hun voordeel werkt in sociale interacties. Ook hebben ze een goed oog voor detail. Ze voelen erg goed aan wanneer een ander ergens mee zit, met rust gelaten moeten worden of juist een duwtje in de rug nodig heeft.
Hoogsensitieve leerlingen in je klas
Bij leerlingen kan hoogsensitiviteit zorgen voor moeite met focussen, doordat ze dus meer prikkels binnenkrijgen die hen kunnen afleiden dan andere kinderen. Daarnaast kunnen ze als ze overprikkeld raken onrustig worden of hoog in hun emoties gaan zitten. Aan de andere kant zijn ze vaak goed in het maken van vrienden, door hun scherpe sociale vaardigheden. De plek waar een leerling zit in de klas kan al een groot verschil maken in de hoeveelheid prikkels die hij of zij binnenkrijgt. Een plekje dat niet overbelicht is, met voldoende personal space en uit de buurt van drukkere kinderen kan bijvoorbeeld al helpen.
Hoogsensitief als leraar
Het kan natuurlijk ook voorkomen dat jij als leraar zelf hoogsensitief bent. In dat geval is het belangrijk regelmatig momenten van rust in te bouwen om alle prikkels die op een dag op je af komen te verwerken. Wel kan je gebruikmaken van je hoge mate van empathie in de omgang met je leerlingen, wat jou als hoogsensitieve leerkracht een voordeel kan geven.
Fun facts over hoogsensitiviteit
- De term hoogsensitief persoon (HSP) werd in 1996 geïntroduceerd door psycholoog Elaine Aron;
- Hoogsensitiviteit komt vaak voor bij hoogbegaafden, namelijk bij 87% volgens een onderzoek van Elke van Hoof. Maar, enkel 10% van hoogsensitieve mensen is ook hoogbegaafd;
- Naast mensen, vermoeden wetenschappers dat ook verschillende dieren hoogsensitief zijn. Er is dus een kans dat jouw hond of kat zich eindelijk begrepen voelt na deze uitleg 😉
Bronnen
Admin. (2022). Hoogbegaafden zijn vaak ook hoogsensitief. HSP magazine. https://www.hspmagazine.nl/hoogbegaafd/#:~:text=Volgens%20een%20onderzoek%20van%20professor,hoogsensitieve%20mensen%20is%20ook%20hoogbegaafd.
Psyned. (2023, 12 mei). Hoogsensitief persoon: gevoeliger voor prikkels? | Psyned. https://www.psyned.nl/hoogsensitief-persoon/
Van Der Neut, D. (2021). Onderzoekers ontdekken hoogsensitiviteit bij dieren. Psychologie Magazine. https://www.psychologiemagazine.nl/artikel/onderzoekers-ontdekken-hoogsensitiviteit-dieren/#:~:text=Grote%20kans%20dat%20je%20hond,omgeving%20dan%20minder%20gevoelige%20honden.