Landelijke reken- en wiskunde toets (voorheen WISCAT)
Wat is de rekentoets voor de pabo?
Love it or hate it, rekenen en wiskunde zullen altijd onderdeel zijn en blijven van het onderwijs. Niet gek dan ook dat je als deel van de opleiding tot docent zelf ook een rekentoets moet maken, om te kijken of je het zelf wel allemaal goed genoeg in de vingers hebt. Tot voor kort was dit de welbekende Wiscat, maar binnenkort wordt deze vervangen door de landelijke reken- en wiskundetoets (RWT). In dit begrip bespreken we deze vervanging en wat jij van deze toets kan verwachten.
Wat houdt deze toets in?
Vanaf 1 september 2024 wordt de oude Wiscat vervangen door de landelijke reken- en wiskundetoets. Maar voor we kunnen bespreken wat er gaat veranderen en wat de verschillen zijn tussen de twee, is er eerst wat basiskennis vereist over deze toetsen.
Beide toetsen zijn bedoeld om de basisvaardigheden in rekenen en wiskunde te meten die nodig zijn om les te geven in het primair onderwijs. Als je de reguliere pabo volgt, maak je deze toets in het eerste van je vier schooljaren. De toets halen is tevens een vereiste voor het halen van je propedeuse. Als zij-instromer in het onderwijs maak je deze toets als deel van het geschiktheidsonderzoek voorafgaand aan je zij-instroomtraject.
Wat is het verschil tussen de Wiscat en de RWT?
De inhoud van de Wiscat bestaat uit drie domeinen:
- Basisvaardigheden (bijv. hoofdrekenen);
- Verhoudingen, procenten, breuken en kommagetallen;
- Meten en meetkunde.
De landelijke reken- en wiskundetoets heeft ook deze drie onderdelen, maar hier wordt nog een vierde aan toegevoegd, genaamd ‘Verbanden en statistieken’. Waar je bij de Wiscat alleen een terugkoppeling kreeg op hoe je de toetsdomeinen beheerste, kan je de RWT ook inzien op de locatie van je hogeschool. Dit geeft een beter beeld waar je nog kan verbeteren, en is handig mocht je de toets moeten herkansen. Daarnaast komt er ook vernieuwing als het gaat om de normering. De toets wordt niet moeilijker, maar er wordt een nieuwe normering vastgesteld, die nu op alle pabo’s gelijk gesteld gaat worden. Ook wordt het aantal kansen dat je krijgt om de toets te maken in je eerste jaar overal hetzelfde.
Fun facts over de landelijke reken- en wiskunde toets
- Bij zowel het onderdeel hoofdrekenen als bij het onderdeel niet-hoofdrekenen mag je gebruik maken van uitrekenpapier;
- Verwar de landelijke reken- en wiskundetoets niet met de rekentoets uit het voortgezet onderwijs, die in 2020 werd afgeschaft;
- Doe je de pabo en heb je voor 31 augustus 2024 de Wiscat nog niet gehaald? Dan maak je vanaf het volgende schooljaar de RWT. Heb je de Wiscat al wel gehaald, hoef je niet ook nog de RWT te maken, tenzij je nog overstapt van pabo.
Bronnen
Landelijke reken- en wiskundetoets voor pabo. (z.d.). https://cito.nl/onderwijs/hoger-onderwijs/landelijke-reken-en-wiskundetoets-voor-pabo/
Rekentoets definitief afgeschaft - VO-raad. (z.d.). VO-raad. https://www.vo-raad.nl/nieuws/rekentoets-definitief-afgeschaft
Wiscat-Pabo. (z.d.). https://cito.nl/onderwijs/hoger-onderwijs/wiscat-pabo/