Voor wie is een plusklas?

Een van de eerste dingen die je vindt als je opzoekt wat een plusklas is, is dat het voor hoogbegaafde leerlingen bedoeld is. Hoewel dat de doelgroep is waarvoor een plusklas het meest ideaal is, kunnen ook kinderen zonder dit label of een hoge IQ-score baat hebben bij deelname aan de plusklas. Waar het om gaat, is dat de leerlingen er aan het eind van de streep op vooruit gaan bij deelname aan de plusklas Is dat niet het geval, dan is het dus beter ze niet in dit extra klasje te zetten. Bovendien kunnen ze zelf op ieder moment aangeven er uit te willen stappen als het niet voor hen werkt.

Dit betekent dus eigenlijk dat leerlingen waarvan het merkbaar is dat ze erg hoog scoren op toetsen, maar ook dat ze snel werken of erg creatief zijn, in aanmerking komen voor de plusklas.

Wat is het doel van een plusklas?

Vaak wordt er in een plusklas dieper ingegaan op onderwerpen en vakgebieden dan bij de normale lesstof, maar soms kunnen ze ook focussen op andere, nieuwe vakken. In beide gevallen wordt er vooral gekeken naar de aanpak van een opdracht, niet zozeer naar het resultaat. In andere woorden, er is meer focus op inzicht dan op het eindproduct. Het gaat erom dat leerlingen voldoende uitgedaagd worden en dat hun natuurlijke nieuwsgierigheid gestimuleerd wordt. Dat houdt leren immers leuk!

Uitdagen op ieder niveau

Maar het heeft ook een tweede reden. Wanneer leerlingen iets niet snappen of een onvoldoende halen op een toets, leren ze om dit probleem aan te pakken. Dit kan zijn via een andere aanpak, het corrigeren van fouten of simpelweg door harder te werken en meer te leren. Voor leerlingen die altijd goede punten halen, kan dit op latere leeftijd een probleem vormen, omdat ze niet weten hoe ze met teleurstelling om moeten gaan, of hoe ze zichzelf kunnen verbeteren. Leren omgaan met tegenslag en oplossend vermogen kweken is dus net zo belangrijk als meer kennis opdoen!

Het kan ook bevorderlijk zijn voor de sociale vaardigheden van een leerling. Kinderen kunnen zich makkelijk anders voelen wanneer ze merken dat ze minder moeite hebben en sneller werken met de stof dan de rest van hun klasgenootjes. Daardoor kunnen ze veel alleen gaan werken en geïsoleerd raken. In een plusklas kunnen ze zich meer op hun plek voelen, en meer samen met anderen werken.

Hier moet wel bij vermeld worden dat het belangrijk is om aan te duiden dat kinderen die in een plusklas zitten niet beter of meerwaardig zijn tegenover andere leerlingen. Dit geldt net zo goed voor leerlingen die extra begeleiding en hulp nodig hebben met de reguliere lesstof. Iedereen leert anders, maar uiteindelijk zijn we allemaal gelijk, en dit is dan ook iets wat leerlingen horen te doorleven.

Fun facts over de plusklas

  • In sommige plusklassen wordt het leren van een nieuwe taal aangeboden, zoals bijvoorbeeld Spaans of Italiaans;
  • Plusklassen komen in allerlei soorten en maten. Het kan dus zo zijn dat er een leerling uit groep 5 samen in een plusklas zit met een leerling uit groep 7 bijvoorbeeld;
  • Mocht je meer willen weten over plusklassen, kijk dan vooral op deze pagina van specialisthoogbegaafdheid.nl. Zoals de naam al aangeeft, vind je daar nog veel meer informatie van echte experts.

Bronnen

De Boer, M., MA. (2023a, maart 23). Wat is een plusklas? Wijzer Over de Basisschool. https://wijzeroverdebasisschool.nl/uitleg/plusklas 

Plusklas - uitleg begrippen onderwijs. (z.d.). https://wij-leren.nl/plusklas.php