Hoe zit een technasium in elkaar?

Het technasium is een concept voor het voortgezet onderwijs dat in Nederland is opgericht door de (je verwacht het niet) Stichting Technasium. Hun doel is om leerlingen op havo- en vwo-niveau door het hele land structureel extra kennis bij te brengen over bètavakken. Dit doen ze vooral door actuele en praktische bètatechnische opdrachten in het vak Onderzoek & Ontwerpen (O&O), wat van de brugklas tot het eindexamen gegeven wordt. Net als gymnasium leerlingen volgen technasium leerlingen dus ook gewoon alle reguliere middelbare school vakken, ze krijgen er alleen eentje bij.

Het idee achter deze aanpak is dat leerlingen op een technasium al vroeg kennismaken met alles wat met de bètatechniek te maken heeft. Via het vak O&O komen ze in contact met allerlei casussen en tientallen beroepen. Daarnaast ligt er een focus op dingen als projectmatig werken, samenwerken en communicatie, creativiteit en ondernemendheid. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat leerlingen effectiever worden klaargestoomd voor hun keuze voor een bètatechnische vervolgopleiding. Met dus de hoop dat leerlingen ook daadwerkelijk studies in deze richting gaan volgen uiteindelijk.

Bij het afronden van het technasium, waaronder dus het vak O&O, krijg je een speciaal Technasiumcertificaat. Dit kan je laten zien bij het aanmelden voor een vervolgopleiding, om aan te tonen hoe geschikt je bent voor de opleiding. Om zo’n certificaat uit te mogen geven, en om jezelf überhaupt een technasiumschool te mogen noemen, moet een school voldoen aan de eisen van het Stichting Technasium. Is dit het geval? Dan krijgen ze het predicaat Technasium en sluiten ze aan bij de stichting. Vervolgens wordt dit ieder jaar onderhouden en verlengd, met een uitgebreide visitatie elke vier jaar om de kwaliteit op peil te houden.

Wat is Onderzoek & Ontwerpen (O&O)?

Het vak waar het allemaal om draait; Onderzoek en Ontwerpen, O&O dus. Het begint in de brugklas, waar leerlingen beginnen met een relatief simpele casus. Over de jaren heen worden de vraagstukken steeds ingewikkelder, en leren leerlingen om zowel zelfstandig als in groepsverband steeds dieper in te gaan op de onderwerpen die ze voorgeschoteld krijgen.

Een terugkomend onderdeel in ieder leerjaar is de Technasium Competentiemonitor. Dit is een test die de leerlingen invullen binnen O&O om te kijken hoe ze zichzelf over tijd ontwikkelen, en waar juist nog ontwikkelkansen liggen.

Dit komt vervolgens allemaal samen in het eindexamenjaar, waarin ze het vak afsluiten met een zogeheten Meesterproef. Niet ineens een examen dus, maar een grote opdracht waarbij leerlingen in groepjes zelf op zoek gaan naar een opdrachtgever. Het is het meest vergelijkbaar met een profielwerkstuk, wat ook in het eindexamenjaar wordt afgerond in het voortgezet onderwijs. Ronden ze de proef af? Dan krijgen ze hun certificaat.

Lesgeven op het technasium

Zoals je uit de rest van dit begrip kan opmaken, krijg je bij het lesgeven op een technasium te maken met een ander soort leerlingen dan op een reguliere middelbare school. De kans is groot dat je veelal leerlingen krijgt die veel meer geïnteresseerd zijn in bètavakken dan andere vakken. Dit is fijn als leraar Scheikunde bijvoorbeeld, maar kan juist weer een uitdaging zijn als je docent Geschiedenis of Nederlands bent. Je zult leerlingen hoe dan ook moeten zien te motiveren, en misschien wel extra focus moeten leggen op het belang van deze vakken naast hun favoriete bètavakken.

Fun facts over het technasium

  • De Stichting Technasium is in 2004 opgericht;
  • In Nederland zijn er meer dan 100 scholen die het predicaat Technasium hebben;
  • Rond de 32.000 leerlingen, zowel havo als vwo, volgen technasiumonderwijs, met een verdeling van 38% meiden en 62% jongens.

Bronnen

Technasium. (2021, 19 juni). Technasium - Levensecht bètatechnisch onderwijs. https://www.technasium.nl/ 

Technasium. (2024, 12 augustus). Technasium in cijfers - Stichting Technasium. https://www.technasium.nl/technasium/technasium-in-cijfers/