Wat betekent wetenschappelijk onderwijs?

Voor de oplettende lezer, het wo is inderdaad het reguliere vervolg voor leerlingen die van het vwo afkomen, oftewel het voorbereidend wetenschappelijk onderwijs. Erg origineel zijn de namen niet, maar wel duidelijk. Om toegelaten te worden tot het wo, moet je dus ofwel een vwo-diploma hebben (of een buitenlandse equivalent) of minstens een hbo-propedeuse. Zodra je deze hebt, mag je beginnen aan de eerste stap binnen het wo: een bachelor-opleiding. Het wo bestaat uit de volgende stappen:

  • Bachelor (of Science / of Arts): Dit is een driejarig traject, wat wordt afgesloten met een bachelor scriptie;
  • Master (of Science / of Arts): Deze duurt één of twee jaar, en wordt afgesloten met een master scriptie;
  • PhD: Ook wel een doctoraat genoemd, waarin je gaat promoveren op een bepaald thema of binnen een vakgebied. Voor dit vierjarige traject moet je geselecteerd worden. Je mag dan ook les gaan geven aan een universiteit, als hoogleraar (of professor).

Binnen een universiteit is er vaak een aantal verschillende faculteiten, die ieder specialiseren in een bepaalde richting van wetenschap. Zo hebben Eindhoven, Delft en Enschede bijvoorbeeld Technische Universiteiten, terwijl Tilburg University zich specialiseert in mens- en maatschappijwetenschappen, en Erasmus bekend staat om hun breed aanbod aan (bio)medische wetenschappen.

Lesgeven na een wo-opleiding

Als je na het volgen van een wo-opleiding besluit dat je voor de klas wilt gaan staan, dan leiden er meerdere wegen voor jou naar Rome. Ten eerste is het de vraag of jouw wo-diploma aansluit op een schoolvak (zoals bijvoorbeeld biologie of economie), en daarna moet je jezelf afvragen of je voor een tweedegraads of eerstegraads lesbevoegdheid wilt gaan. En natuurlijk waar je dit wilt gaan doen, zij het in Leiden bij ICLON of aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Om een tweedegraadsbevoegdheid te halen kan je:

  • Een educatieve minor van een half jaar volgen aan een universiteit of hogeschool;
  • Een kopopleiding van 1 jaar volgen aan een hogeschool;

In een eerstegraadsbevoegdheid moet je iets meer tijd en moeite steken, namelijk:

  • Een lerarenopleiding volgen, die voltijd 4 jaar duurt;Of natuurlijk het traject zij-instroom in beroep! 😉

Fun facts over het wo

  • Nederland telt 13 universiteiten, waarvan de Universiteit van Amsterdam de grootste is;
  • Wanneer je een PhD behaald, krijg je officieel de titel van dokter, al is dat natuurlijk iets anders dan een medische dokter;
  • Om een master te doen, heb je een bachelor-diploma nodig, of je kan een pre-master volgen. Dit is een soort verkorte versie van alle kennis die je normaal gesproken op zou doen in een master, en duurt vaak een half jaar tot een jaar.

Bronnen

De Nederlandse universiteiten. (z.d.). https://universitairemasters.nl/universiteiten/ 

Wat is wo, en wat is een wo opleiding? | Studiekeuzelab. (z.d.). Studiekeuze LAB. https://www.studiekeuzelab.nl/start/wat-is-wo