Waar staat PDG voor?

Om bij het begin te beginnen: PDG staat voor Pedagogisch Didactisch Getuigschrift. Dat is het resultaat waar een PDG-opleiding, ook wel PDG-traject genoemd, naartoe werkt. Het heet zo omdat je puur het lesgeven leert, pedagogiek en didactiek dus, en inhoudelijk al genoeg kennis hebt voor een specifiek mbo-vak. Op het mbo worden naast algemene vakken zoals Nederlands, Engels en burgerschap ook een hele hoop beroepsgerichte vakken gegeven. Als jij een expert bent in een vak, is de kans dus aanwezig dat je dit kunt vertalen naar een mbo-vak.

Je komt in aanmerking voor een PDG-opleiding als je een hbo-bachelor diploma hebt, of kan aantonen minstens drie jaar relevante werkervaring te hebben in een bepaald vak. Op die manier kan je laten zien dat je de juiste kennis en denkniveau hebt om een mbo-vakdocent te worden.

Hoe werkt een PDG-opleiding?

Een PDG-opleiding werkt in drie fases:

1. Vind een school

Om in aanmerking te komen voor een PDG, moet een mbo-school dit traject met jou aan wil gaan. Dit kan komen vanwege een openstaande vacature die jij zou kunnen invullen, of omdat je ze overtuigt dat je een waardevolle toevoeging zou zijn.

2. Krijg een geschiktheidsverklaring

Het schoolbestuur gaat vervolgens door middel van een geschiktheidsonderzoek kijken of jij tijdelijk benoembaar bent. Dit betekent dat je moet bewijzen over genoeg vakkennis te beschikken en meteen zelfstandig voor een klas kan gaan staan, terwijl je leert. Ook kijken ze of je ten minste 0.4 fte in de week beschikbaar bent, waarvan je op z’n minst 8 uur voor klas moet staan, en of je het traject binnen twee jaar kunt halen. Zodra je deze geschiktheidsverklaring hebt, kun je aan de slag met jouw PDG-traject.

3. Leren en lesgeven

Een PDG-opleiding zal op de details altijd verschillen van persoon tot persoon, afhankelijk van alle factoren die we hierboven hebben besproken. Een aantal dingen zijn wel vrijwel altijd hetzelfde, zoals:

  • De scholing vindt plaats op een hogeschool;
  • Je bent werkzaam op een mbo-school;
  • Deze zelfde school betaalt ook jouw traject. Daar kunnen ze van de overheid ook subsidie voor krijgen;
  • Je werkt minstens 0.4, maar minder dan 1.0 fte op de school, zodat je voldoende tijd hebt voor je eigen scholing;
  • En ten slotte: binnen ergens tussen een jaar of anderhalf jaar heb jij je Pedagogisch Didactisch Getuigschrift binnen!

Fun facts over een PDG-opleiding

  • Mocht je jezelf nog verder willen ontwikkelen en een lerarenopleiding willen volgen? Dan kun je met een PDG in aanmerking komen voor bepaalde vrijstellingen;
  • Heb je al een pabo-diploma? Dan kom je in aanmerking voor verkorte versie van de PDG-opleiding;
  • Voor een PDG-opleiding maakt het niet uit of je op jouw mbo-school werkzaam bent via een vaste aanstelling, dus ook met salaris, of een stage.

Bronnen

Wat is een PDG-traject? | Het Onderwijsloket. (z.d.). https://www.onderwijsloket.com/kennisbank/artikel-archief/wat-is-een-pdg-traject/