Wat doet een schoolopleider?

Schoolopleiders zijn aanwezig in zowel het primair onderwijs en het voortgezet onderwijs. Het is een veelzijdige rol, waarbij de details over de verantwoordelijkheden en de uitvoering ervan op elke school verschillend zijn. De primaire taak van een schoolopleider is dat het leren op de werkplek mogelijk is voor lerende leraren. Dit doen ze door leraren in opleiding en zij-instromers te begeleiden en goede communicatie te faciliteren tussen hen, de werkplekbegeleiders en de opleidende instanties, zoals bijvoorbeeld de pabo. Ze zijn voor iedereen het aanspreekpunt voor alles wat met leren op de werkplek te maken heeft.

De lijst hieronder bestaat uit een aantal mogelijke taken voor een schoolopleider. Niet elke schoolopleider zal deze taken hebben, en er zullen ook taken missen die bepaalde schoolopleiders wel moeten doen, maar deze lijst geeft in ieder geval een beetje een beeld van wat een schoolopleider zo allemaal doet in een week:

  • Ze coachen stagiaires en zij-instromers;
  • Ze houden (les)observaties en geven feedback;
  • Ze voeren begeleidingsgesprekken;
  • Ze verzorgen intervisies en trainingen;
  • Ze organiseren meeloopdagen voor studenten en (potentiële) zij-instromers;
  • Ze begeleiden werkplekbegeleiders bij de uitvoering van hun werkzaamheden en voeren regelmatig gesprekken over de voortgang van de lerende leraren;
  • Ze zorgen dat de school een goede omgeving is en blijft voor een lerende leraar;
  • Ze zijn het aanspreekpunt voor vragen en problemen voor de werkplekbegeleiders en de studenten;
  • Ze ondersteunen en adviseren teamleiders, de schooldirecteur en de rest van het management bij het begeleiden van zij-instromers.

Hoe word je een schoolopleider?

Het zal je niet verbazen, maar inderdaad, je hebt als je een schoolopleider wilt worden allereerst een lesbevoegdheid nodig. En het liefst ook al een aantal jaar werkervaring in het onderwijs, zodat je deze ervaring kan delen met zowel de lerende leraren als de werkplekbegeleiders. Een traject van leraar, naar werkplekbegeleider, naar schoolopleider is dan ook niet ongewoon.

Je kunt bij een aantal hogescholen ook een cursus tot schoolopleider volgen. Dit is geen wettelijk vereiste voor de functie, maar is natuurlijk wel altijd mooi meegenomen. Deze zijn ook te combineren met je eerste jaar in de functie, dus zo kun je net als de lerende leraren leren terwijl je werkt. Zo ben je hét voorbeeld van een leven lang leren!

Fun facts over een schoolopleider

  • Een schoolopleider die werkzaam is bij een opleidingsinstituut, heet een instituutsopleider. Lerarenopleider is een overkoepelende term voor beide;
  • Een schoolopleider wordt soms ook wel een stagecoördinator genoemd;
  • Schoolopleider kan zowel een aparte functie als een uitbreiding van het takenpakket van een docent of leerkracht zijn. Dit verschilt per school.

Bronnen

Kalverda, A. (2024, 31 mei). Wat is het verschil tussen lerarenopleider, instituutsopleider en schoolopleider? Velon. https://velon.nl/wat-is-het-verschil-tussen-lerarenopleider-instituutsopleider-en-schoolopleider/ 

Leertraject voor schoolopleiders. (z.d.). https://www.han.nl/opleidingen/cursus/leertraject-voor-schoolopleiders/