Deel 1: Bronnen

1. Het Onderwijsloket

Website: www.onderwijsloket.com

Iedereen die al wel eens een beetje heeft rondgeneusd over werken in het onderwijs, zal deze wel kennen, maar dat is dan ook voor een goede reden. Of je nou een beginnende leraar bent, een ervaren onderwijsveteraan of simpelweg nieuwsgierig bent naar werken in het onderwijs, Het Onderwijsloket heeft alle belangrijkste informatie bij elkaar. Zie het als een soort onderwijs-Wikipedia; enorm breed en vaak een goed startpunt als je onderzoek gaat doen. En dat alles op een vrij gebruiksvriendelijke website ook nog. Een uitstekend startpunt voor iedereen dus.

2. Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Website: www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-onderwijs-cultuur-en-wetenschap

De overheid als bron vermelden is misschien een beetje een open deur intrappen, maar ook dit is een goed startpunt voor velen. Vooral als je op zoek bent naar informatie over bijvoorbeeld wetten, salarisschalen, cao'sarbeidsvoorwaarden en subsidies, is dit de meest directe en ook zeker meest betrouwbare bron. Het OCW is het vermelden waard dus.

3. Wij-leren.nl

Website: www.wij-leren.nl

Waar de vorige twee websites vooral praktische informatie waren over het onderwijs in het algemeen, biedt wij-leren.nl leraren inspiratie, artikelen over effectieve lesmethodes en tips voor omgaan met uitdagingen in de klas. Handig voor leraren die zich willen verdiepen in thema’s als formatief evalueren, passend onderwijs en ouderbetrokkenheid, maar ook veel over de basisprincipes didactiek en pedagogiek. Wil je meer informatie over dit soort skills? Check dan ook gelijk even deze blog over 7 skills die je nodig hebt om een goede leraar te worden!

4. VO/PO-raad.nl

Website: www.vo-raad.nl / www.poraad.nl

De PO-raad (voor het primair onderwijs) en de VO-raad (voor het voortgezet onderwijs) zijn prominente belangenorganisaties voor scholen. Deze grote spelers hebben informatie over onderwijsbeleid, subsidies, cao’s en onderwijsvernieuwingen. Soortgelijke informatie als bij het OCW, maar hier kun je ook actuele ontwikkelingen volgen en praktische handvatten vinden voor zaken als digitalisering, inclusiever onderwijs en professionalisering. Daarnaast bieden ze ook een nieuwsbrief, whitepapers en webinars aan. Het is immers altijd handig om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in je eigen sector.

5. Wijzer over de basisschool

Website: www.wijzeroverdebasisschool.nl

Wijzer over de basisschool richt zich op ouders, maar biedt ook waardevolle informatie voor leraren. De site behandelt leerstof, de ontwikkeling van kinderen en geeft inzicht in hoe ouders thuis kunnen bijdragen aan het leerproces. Als leraar kan het nooit kwaad om een beter beeld te krijgen bij de belevingswereld van ouders, of je nu ervaren leraar of verse zij-instromer. Dat maakt het samenwerken in het gezamenlijke belang van het kind immers alleen maar fijner en makkelijker.

6. Scholen op de kaart

Website: www.scholenopdekaart.nl

Op scholen op de kaart kun je bijna 7.000 scholen in Nederland met elkaar vergelijken. Iedere school heeft een eigen profiel. Hierop worden de sfeer en het beleid bijvoorbeeld beschreven, maar kun je ook allerlei cijfers en statistieken vinden. Deze komen direct bij de overheid vandaan, dus zijn up-to-date en betrouwbaar. Met al deze informatie kun je een weloverwogen keuze maken op wat voor school je wilt gaan werken.

Deel 2: Tools

7. Kahoot

Website: www.kahoot.com

Ook deze zal al bij menigeen bekend zijn, maar voor wie het nog niet weten: Kahoot is een interactieve tool waarmee je quizzen, polls en spelletjes kunt maken om je lessen leuker en actiever te maken. Het platform werkt goed in klaslokalen, zowel fysiek als online, en verhoogt de betrokkenheid van leerlingen door spelelementen toe te voegen aan het leren. Naast dat je ze zelf kunt maken, zijn er ook genoeg kant-en-klare quizen op het platform te vinden, maar check wel even van tevoren of ze inhoudelijk ook kloppen. Leerlingen moeten hiervoor wel hun telefoons of computers gebruiken, wat met de telefoonverboden tegenwoordig lastig kan zijn, en wees voorbereid op enkele grappige en ook minder grappige gebruikersnamen.

8. Lessonup

Website: https://www.lessonup.com/nl/lessons/nl

LessonUp is een online tool waarmee je snel interactieve lessen kunt maken met video's, quizzen en polls. Ook hier geldt dat er al genoeg lessen te vinden zijn gemaakt door andere leraren, en met genoeg, bedoelen we miljoenen(!). Leerlingen doen mee via hun eigen telefoon of computer, wat zorgt voor meer betrokkenheid in de klas. De tool is gebruiksvriendelijk en biedt direct inzicht in hoe goed leerlingen de stof begrijpen. Ideaal dus voor differentiatie en activerende werkvormen. Meer weten? Luister dan vooral onze podcast met de daadwerkelijke oprechter van het hele platform Jan-Wolter Smit.

9. ChatGPT

Website: https://chatgpt.com

Als leraar is het sowieso verstandig om enigszins bekend te zijn met ChatGPT, op z’n minst om te herkennen wanneer leerlingen het misschien hebben gebruikt. 👀 Maar het is ook een handige tool voor jezelf, niet alleen om je werk makkelijker te maken, maar ook om te gebruiken om leerlingen kritisch te leren nadenken, bijvoorbeeld. Er zijn nog meer voordelen te halen uit AI zoals deze, maar daar komen ook gevaren en valkuilen bij kijken. Doe dan ook van tevoren (en tijdens) goed je onderzoek, zoals het beluisteren van deze podcast met expert Dion Gerritsen.

Zoals wel duidelijk is geworden, is er enorm veel handigs en leerzaams te vinden op het internet voor (aanstaande) leraren. Dit zijn maar een paar voorbeelden, maar er zijn er nog veel meer te vinden. We nodigen je dan ook vooral uit om zelf op avontuur te gaan, we horen graag wat jouw favoriete tips zijn! En vergeet daarbij ook niet om een kijkje te nemen op ons eigen kennisplatform. 😉