Onderwijs ondersteunend personeel (OOP)
Wat is onderwijs ondersteunend personeel (OOP)?
Yes, daar hebben we weer zo’n fijne onderwijs-afko: OOP. Dit staat voor niemand minder dan de vaak onderbelichte personeelsleden die scholen daadwerkelijk draaiende houden: het onderwijs ondersteunend personeel. En dat zijn er nogal wat! Afhankelijk van of je lesgeeft op een basisschool of middelbare school, kom je verschillende OOP’ers tegen aan de lunchtafel, dus wel zo handig om te weten wie ze zijn en wat ze ongeveer doen. In dit begrip dus meer over al jouw nieuwe onderwijs ondersteunende collega's.
Wie zijn onderwijs ondersteunend personeel en wat doen ze?
Het OOP is een vrij brede term, maar heel kort door de bocht: Het onderwijs ondersteunend personeel zijn alle mensen die werkzaam zijn op of voor het onderwijs die geen leraar zijn. Om alles wat hier onder valt makkelijker te bespreken, is het handig om ze in te delen in een aantal (onofficiële) categorieën. Meer weten over een van deze functies? Degene met een linkje hebben een eigen begrip, dus klik vooral door voor meer details.
Algemene onderwijsondersteuning
Om te beginnen heb je het algemeen ondersteunend personeel. Dit zijn medewerkers die helpen alles binnen de school goed te laten verlopen, maar niet per se direct zijn verbonden aan lesgeven of de begeleiding van leerlingen. Denk hierbij dus aan:
- Conciërges
- Administratief medewerkers
- Receptionisten
- Bibliothecarissen
- IT-personeel
- Roostermakers
Zonder dit personeel zou alles in de school, zowel fysiek als administratief, een zooitje zijn. Daarom is het dus erg fijn om ze als collega te hebben, zodat leerlingen en leraren zich kunnen focussen op het onderwijs zelf.
Inhoudelijke onderwijsondersteuning
Daarnaast hebben we functies die op een bepaalde manier bijdragen aan het onderwijs of de begeleiding en ontwikkeling van kinderen. Voor het helpen bij lessen, het bieden van de juiste zorg of erachter komen wat een leerling dwarszit kun je de volgende collega’s tegenkomen:
Hoe word je OOP’er?
Meerdere wegen leiden naar Rome, maar nog bijna meer wegen leiden naar het onderwijs. Om onderdeel te worden van het onderwijs ondersteunend personeel zijn er een heleboel opties. Vaak zul je met een pedagogische studie moeten beginnen als je inhoudelijke onderwijsondersteuning wil gaan bieden. Of natuurlijk medicijnen, als je als jeugdarts aan de slag wilt. Maar voor een aantal van de algemene onderwijsondersteunende posities heb je dat niet per se nodig. Waar in het schoolgebouw je ambitie ook ligt, doe zelf wat onderzoek, en ga er vooral voor!
Fun facts over het onderwijs ondersteunend personeel
- Om het OOP meer erkenning en waardering te geven, hebben sommige scholen hun ‘lerarenkamer’ al omgedoopt tot ‘personeelskamer’;
- Leraren vallen zelf onder het OP, het onderwijspersoneel;
- Het OOP heeft ook een eigen sectie in de cao van het onderwijs.
Bronnen
Onderwijs ondersteunend personeel - Uitleg begrippen onderwijs. (z.d.). https://wij-leren.nl/ondewijsondersteunend-personeel.php
Overzicht functiewaardering voor onderwijs ondersteunend personeel in het VO. (z.d.). FNV. https://www.fnv.nl/nieuwsbericht/sectornieuws/fnv-overheid/2024/04/overzicht-functiewaardering-voor-onderwijs#:~:text=in%20salarisschaal%208.-,Onderwijsassistenten,instructeurs%20en%20(pedagogisch)%20leerlingbegeleiders.