FAQ zij-instroom mbo-docent

Alle veelgestelde vragen én antwoorden over zij-instromen als mbo-docent, ons traineeship en de pdg-opleiding op een rij.

FAQ zij-instroom mbo-docent

Alle veelgestelde vragen én antwoorden over zij-instromen als mbo-docent, ons traineeship en de pdg-opleiding op een rij.

Veelgestelde vragen

Ons traineeship voor het mbo duurt in totaal 2 jaar, waarin je opbouwt naar zelfstandige inzetbaarheid voor de klas en binnen 1,5 jaar je Pedagogisch Didactisch Getuigschrift haalt. Dit is een lesbevoegdheid specifiek voor het mbo. Het laatste half jaar sta je volledig zelfstandig voor de klas, waarbij wij je ondersteunen in het maken van deze stap. We rusten je uit met de handvatten die aanvullend zijn op het pdg-traject. Denk hierbij aan vitaliteitstrainingen voor een goede werk-privé-balans of een module ‘oudergesprekken’. Na deze twee jaar rond je het traineeship af en ga je in dienst van het mbo-college op een specifieke vacature.

Nee, in principe doen wij dit voor jou. Het staat je uiteraard wel vrij om zelf een leerwerkplek aan te dragen. In dat geval zullen we vanuit ECHT Onderwijs in gesprek gaan met het betreffende mbo-college om te kijken wat er mogelijk is. Het is bovenal onze missie om voor jou een leerwerkplek te vinden die een échte match is met jou als toekomstig (onderwijs)professional.

Dit ligt eraan waar jouw interesse ligt en welk mbo-college en domein het beste bij jou past. Binnen het mbo zijn er 16 verschillende opleidingsdomeinen waarbinnen onderwezen wordt:

 

 • Afbouw, hout en onderhoud;
 • Ambacht, laboratorium en gezondheidstechniek;
 • Bouw en infra;
 • Economie en administratie;
 • Handel en ondernemerschap;
 • Horeca en bakkerij;
 • Informatie en communicatietechnologie;
 • Media en vormgeving;
 • Mobiliteit en voertuigen;
 • Techniek en procesindustrie;
 • Toerisme en recreatie;
 • Transport, scheepvaart en logistiek;
 • Uiterlijke verzorging;
 • Veiligheid en sport;
 • Voedsel, natuur en leefomgeving;
 • Zorg en welzijn.

 

Heel divers dus, want bijvoorbeeld het vak burgerschap kun je zowel binnen Bouw & infra geven als binnen Uiterlijke verzorging. Wij streven altijd naar de beste match tussen trainee en leerwerkplek. Blijkt dit gaandeweg niet het geval te zijn? Dan kijken we samen verder naar de mogelijkheden. Op dit moment zijn we vooral actief op ROC’s en mbo-colleges in de regio’s Amsterdam, Flevoland en Hilversum.

De insteek van het traineeship mbo is dat je binnen één mbo-college wordt opgeleid. Wil je heel graag meerdere mbo-colleges zien tijdens je traineeship, geef dit dan vooral bij ons aan, want natuurlijk denken we graag met je mee. Wat wij belangrijk vinden is dat er een duurzame match is tussen jou en het mbo-college. Blijkt dit gaandeweg toch niet het geval, gaan we altijd samen verder kijken. Daarnaast zou je extra werkzaamheden binnen het onderwijs kunnen oppakken via ons digitale platform Talent van Buiten, waar onderwijsorganisaties hun openstaande onderwijsopdrachten plaatsen. Dit gebeurt echter altijd in overleg met je talentmanager, zodat we samen goed kunnen bewaken dat je niet teveel hooi op je vork neemt.

Wij hebben met verschillende ROC’s en mbo-colleges de afspraak dat onze trainees na het succesvol behalen van ons traineeship instromen op vacatures binnen een mbo-college. Hier voor doorloop je nog wel een officiële sollicitatie, waarbij wij jou uiteraard ondersteunen en alles er aan doen om je duurzaam in te laten stromen in het mbo.

Bij overige ROC’s en mbo-colleges kunnen wij je (nog) geen baangarantie bieden. Wij geloven echter wel dat wanneer jij je traineeship succesvol hebt afgerond en je pdg op zak hebt, jezelf op persoonlijk en professioneel vlak hebt ontwikkeld aan de hand van onze vier bouwstenen én je relevante werkervaring hebt opgedaan, je sowieso een verrijking bent voor het onderwijs, en dat je écht een plek vindt.

Nee, dat is niet verplicht, maar wel de insteek. Het hoeft niet te gaan om dat specifieke mbo-collegel. Een ander college binnen het ROC van Amsterdam of ROC van Flevoland is ook mogelijk. Maar als je het daar naar je zin hebt is er een grote kans dat je een aanbod krijgt. Natuurlijk hopen wij dat het mbo-college dat in jou geïnvesteerd heeft door je een leerwerkplek tijdens het traineeship aan te bieden, ook daadwerkelijk jouw toekomstige werkgever zal worden. In die situatie is de samenwerking namelijk het meest duurzaam. Mochten jullie er niet uitkomen, staat het je uiteraard vrij om naar eigen keuze ergens te solliciteren.

Als je interesse hebt in het omscholen tot mbo-docent, zijn er twee belangrijke vragen die je vooraf moet kunnen afstrepen: ben je in het bezit van een hbo-bachelor, en heb je relevante werkervaring binnen een bepaald vakgebied? Is het antwoord op beide vragen ja, dan nodigen we je van harte uit te beginnen door ons digitale informatiepakket door te nemen. Daarna kun je een vrijblijvend telefonisch oriëntatiegesprek van ongeveer 15 minuten inplannen met een van onze zij-instroomadviseurs. Zij helpen je ontdekken of het mbo iets voor jou is en zo ja, welke route er naartoe het beste bij jou past. Heeft dit gesprek voor beide kanten een positieve uitkomst? Dan vragen we je te solliciteren. Het sollicitatieproces bestaat uit de volgende stappen:

 1. Online solliciteren d.m.v. je cv en toelichting;
 2. Het maken van een korte, krachtige videopitch van maximaal 2 minuten, een persoonlijkheidstest en een motivatietest;
 3. Een (online) sollicitatiegesprek;
 4. Het maken van een capaciteitentest.

Als je deze stappen succesvol hebt doorlopen, start onze preboarding. Dit houdt in dat je een sollicitatietraining krijgt, waarna je op sollicitatiegesprek bij een mbo-college gaat. Word je aangenomen? Gefeliciteerd, want dan ben je officieel trainee van ECHT Onderwijs en kun je na het tekenen van de leerarbeidsovereenkomst van start!

Onze procedure is erop gericht jouw potentie voor het onderwijs te ontdekken. We zijn er dus zeker niet op uit jou af te wijzen. Het is onze missie om het onderwijs te verrijken met talent van buitenaf, dus wij willen net zo graag als jij dat je het onderwijs instroomt! Ontbreekt het je aan een duidelijke intrinsieke motivatie voor het middelbaar beroepsonderwijs of kun je niet vertellen waarom je specifiek via ECHT Onderwijs zou willen zij-instromen? Dat kunnen redenen zijn om jou niet toe te laten tot ons traineeship. Daarnaast zoeken we toekomstige onderwijsprofessionals die onze drie kernwaarden belichamen: verbindend, inspirerend en rebels. Zijn we geen perfect match? Dan verwijzen we je met alle liefde door naar optie die beter bij jou past of adviseren we je eerlijk over jouw potentie voor het onderwijs.

Dit hangt ervan af hoe snel jij zelf door de verschillende stappen heen gaat, zoals het aanleveren van de videopitch en het maken van de testen. Maar houd vanaf het moment dat je solliciteert rekening met gemiddeld zo’n vier tot zes weken tot het mogelijk tekenen van de leerarbeidsovereenkomst. De duur van de preboardingsfase is afhankelijk van het moment in het jaar; het onderwijs heeft te maken met piekmomenten in het schooljaar, en soms kan het dus wat langer duren voor je je officiële sollicitatiegesprek bij een mbo-college hebt.

Nee, wij betalen je volledige opleiding en sterker nog, je krijgt zelfs vanaf dag één salaris! De enige kosten waar je rekening mee moet houden zijn je lesmaterialen zoals boeken; die komen voor je eigen rekening. Deze kun je vaak voor een zacht prijsje tweedehands op de kop tikken.

 

Hoe bekostigen wij dan jouw traineeship? Jij komt gedurende het traineeship bij ECHT Onderwijs in dienst, en wij verlonen jou aan het mbo-college voor de dagen dat je daar actief bent op je leerwerkplek.

 

Let op: stop je gedurende het traineeship om wat voor reden dan ook, afgezien van ziekte, dan moet je de tot dan gemaakte kosten terugbetalen. De precieze afspraken hierover zijn te vinden in de leerarbeidsovereenkomst die je tekent voordat je aan het traineeship begint.

Jazeker, we zoeken júist mensen met een zorgachtergrond om de nieuwe generaties de fijne kneepjes van het vak te leren! Wil je gericht advies over jouw situatie? Neem dan contact met ons op, onze zij-instroomadviseurs staan voor je klaar.

Jazeker! Bij het traineeship mbo krijg je al vanaf het begin een salaris, omdat je hier ook direct start met werken en leren. Ook ontvang je een reiskostenvergoeding voor de dagen dat je actief bent op je leerwerkplek. Hier lees je meer over hoeveel je precies verdient als zij-instromer in het mbo.

Het geaccrediteerde opleidingsdeel, oftewel het pdg-traject, heeft twee startmomenten per jaar, namelijk in september en februari. Dit zijn dan ook de momenten waarop je met je gehele klas van start gaat met de lessen rondom je pedagogisch didactisch getuigschrift. Je kunt echter op elk moment solliciteren en instromen bij ECHT Onderwijs en zelfs al starten in de praktijk, mocht je dit willen. Wij bieden je dan een mooi voorprogramma aan, waarin je bijvoorbeeld alvast kunt meelopen in het onderwijs of online modules volgt binnen onze ECHT Onderwijs Academie.

Je hebt de eerste 1,5 jaar één scholingsdag per week voor het pdg-traject of additioneel aanbod vanuit de ECHT Onderwijs Academie. De ervaring van de trainees die je voorgingen is dat ze gemiddeld 6 uur per week nodig hebben naast de lessen voor het opleidingsdeel. Denk hierbij aan het maken van opdrachten en leren van toetsen. Het grootste deel hiervan kun je kwijt op de wekelijkse scholingsdag. Na het behalen van je pdg, nominaal gezien na 1,5 jaar, komt de studiebelasting vanuit dit onderdeel te vervallen, waardoor je meer ruimte hebt voor ons additionele programma en eventueel meer uren werken. Het voorbereiden van je lessen en nakijken van toetsen staan los van de studiebelasting; dit plan je op je werkdagen.

Je haalt met dit traineeship in plaats van een diploma een getuigschrift, namelijk je pedagogisch didactisch getuigschrift. Dit is een specifieke lesbevoegdheid voor het middelbaar beroepsonderwijs. Dit is een geaccrediteerde opleiding die wordt erkend door Nederlandse ROC’s en mbo-colleges, waarmee je alle mbo-niveaus les mag geven. Je kunt hiermee officieel niet in andere onderwijstypen lesgeven, mocht je dat ooit ambiëren.

Naast de pdg-opleiding volg je binnen ons traineeship tot mbo-docent een aanvullend programma, waarmee we jou klaarstomen voor een duurzame en succesvolle toekomst in het middelbaar beroepsonderwijs. Dit programma bestaat uit vier bouwstenen:

 

Persoonlijk leiderschap
Wanneer je jezelf door en door kent, heb je écht veranderkracht. Dit realiseren we onder andere met het programma ‘Take Charge’.

 

Professionalisering
Een leven lang leren van nieuwe wetenschappelijke inzichten en een evidence-informed manier van werken zorgen voor kwalitatief onderwijs.

 

Talentmanagement
Intensieve, persoonlijke begeleiding van iemand die het onderwijs kent en veel peer-to-peer-sessies maken een zachte landing in de nieuwe onderwijscultuur mogelijk.

 

Vitaliteit
Goede gewoontes zoals een gezonde work-life-balance en effectief timemanagement zijn de basis voor succes en geluk op de lange termijn.

Om een pedagogisch didactisch getuigschrift te kunnen halen moet je al een hbo-bachelor of wo-diploma op zak hebben. Een propedeuse, een (deel)certificaat of een 21+-toets afnemen zijn helaas niet voldoende. Wil je advies over jouw specifieke situatie? Neem dan contact met ons op.

De fysieke studiedagen van ons traineeship tot mbo-docent vinden op dit moment plaats in Hoofddorp. Wanneer er veel aanmeldingen zijn vanuit andere regio’s, wordt door ons en onze opleidingspartner gekeken wat de mogelijkheden zijn qua locatie. Daarnaast bieden we waar mogelijk ons additionele programma digitaal aan via onze ECHT Onderwijs Academie, en organiseren aanvullend hierop fysieke bijeenkomsten wanneer dit nodig is. Uiteraard word je hier tijdig over geïnformeerd.

Naast ons zij-instroomtraject tot mbo-docent hebben we ook de volgende omscholingstrajecten:

 

 

Wil je op een meer laagdrempelige manier kennismaken met het onderwijs? Dan kun je via ons digitale platform Talent van Buiten aan de slag, zonder dat je je meteen moet committeren aan een meerjarig traineeship.

Wij zijn voornamelijk actief in de Randstad. Wat betreft het mbo werken wij op dit moment samen met de ROC’s van Amsterdam en Flevoland.

Je gaat minimaal 0,6 FTE, oftewel 24 uur of drie dagen aan de slag op een mbo-college. Een reguliere werkdag in het mbo duurt van 8:00 tot 16:30 uur. Je begint in een ondersteunende rol en werkt gedurende het traineeship toe naar zelfstandige inzetbaarheid voor de klas. Wil je meer uur werken, bijvoorbeeld omdat je sneller zelfstandig inzetbaar bent dan gepland? Dit is mogelijk in overleg met het mbo-college school en ECHT Onderwijs. Hierbij houden we te allen tijde jouw work-life-balance in de gaten.

Veel opleidingsinstituten bieden pdg-trajecten aan, waarbij je zelf nog wel een leerwerkplek moet vinden. Ook zijn er regionale initiatieven van ROC’s die hun eigen zij-instroomtrajecten aanbieden om meer potentiële docenten naar het mbo toe te leiden. Onderzoek vooral welke optie het beste bij jou, je situatie en je voorkeuren past.

Er leiden meerdere wegen naar Rome, en daarom vinden wij het belangrijk dat je al je opties onderzoekt en bewust voor ons kiest wanneer wij de beste match voor jou blijken te zijn. Voordelen van ECHT Onderwijs voor jou zijn:

 

 1. Wij zijn jouw ingang in het middelbaar beroepsonderwijs. Dankzij ons netwerk aan ROC’s en mbo-colleges hoef jij je niet druk te maken over het vinden van een geschikte (leer)werkplek, wat vaak een struikelblok blijkt bij andere zij-instroomtrajecten.
 2. Je krijgt bij ECHT Onderwijs intensieve opleiding en begeleiding op maat door en van mensen die jou snappen en die praktijk en theorie voor je aan elkaar verbinden. Dit betekent dat we er van A tot Z voor je zijn om jou zo goed mogelijk voor te bereiden op zelfstandig voor de klas staan en een loopbaan in het mbo. Onze talentmanagers komen zelf uit het onderwijs, en weten dus als geen ander wat er speelt in onderwijsland en welke valkuilen er zijn als docent.
 3. Onze focus ligt op jou als aanstormend onderwijsprofessional, met veel aandacht voor jouw bredere persoonlijke en professionele ontwikkeling naast alleen het pedagogisch-didactisch omscholen. Dit maakt ons als aanbieder van mbo-omscholingstrajecten uniek.

Ontdek binnen 3 minuten wat voor leraar er in jou schuilt

Zit jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

"We hire character & train skills"