FAQ zij-instroom basisschoolleraar

Alle veelgestelde vragen én antwoorden over zij-instromen in het basisonderwijs, ons traineeship en het versneld halen van je pabo-diploma op een rij.

FAQ zij-instroom basisschoolleraar

Alle veelgestelde vragen én antwoorden over zij-instromen in het basisonderwijs, ons traineeship en het versneld halen van je pabo-diploma op een rij.

Veelgestelde vragen

Ons traineeship voor het primair onderwijs duurt in totaal nominaal drie jaar, waarin je binnen twee jaar versneld je Bachelor of Education behaalt. Het derde jaar sta je volledig zelfstandig voor de klas, waarin wij je begeleiden in deze stap. Ook rusten met je uit met de handvatten die je vanaf nu nodig hebt, maar niet (uitgebreid) hebt gehad op de pabo. Voorbeelden hiervan zijn de modules ‘oudergesprekken’ of ‘timemanagement’. Na deze drie jaar rond je het traineeship af en ga je in dienst van een school. Uiteraard kan het voorkomen dat je studievertraging oploopt; dan duurt het traineeship vanzelfsprekend langer.

Nee, dit doen wij voor jou. Het is bovenal ons doel om voor jou een leerwerkplek te vinden die een echte match is met jou als (onderwijs)professional.

Dit ligt eraan waar je woont, hoe ver je wilt reizen, waar jouw interesse ligt en welk bestuur of school het beste bij jou past. Op dit moment werken we het meest samen met schoolbesturen in de regio Rotterdam en Den Haag. In het zoeken naar een werkplek streven we altijd naar de beste match voor zowel jou als school. Blijkt dit gaandeweg niet het geval te zijn? Dan kijken we samen verder naar de mogelijkheden voor een overstap.

Wij hebben met drie schoolbesturen in de regio Rotterdam de afspraak dat onze trainees na het positief afronden van ons traineeship baangarantie hebben binnen het bestuur. Dit kan betekenen dat je na je traineeship op een andere school aan de slag gaat dan waar je je praktijkervaring hebt opgedaan. Dit gebeurt altijd in overleg tussen jou en het bestuur als jouw nieuwe werkgever.

 

Bij overige schoolbesturen in het basisonderwijs kunnen wij je (nog) geen baangarantie bieden. Wij geloven echter wel dat wanneer jij je traineeship succesvol hebt afgerond en dus in het bezit bent van je pabo-diploma, jezelf op persoonlijk en professioneel vlak hebt ontwikkeld aan de hand van onze vier bouwstenen én je relevante werkervaring hebt opgedaan, je sowieso een verrijking bent voor het onderwijs, en dat je écht een plek vindt. We zullen er in ieder geval alles aan doen om je duurzaam in te laten stromen in het basisonderwijs.

Nee, dat is niet verplicht, maar wel de insteek. Het hoeft niet te gaan om die specifieke school, want binnen een schoolbestuur vallen allerlei verschillende basisscholen. Maar als je het op je opleidingsschool naar je zin hebt is er een grote kans dat je een aanbod krijgt. Natuurlijk hopen wij dat het schoolbestuur dat in jou geïnvesteerd heeft door je een leerwerkplek tijdens het traineeship aan te bieden, ook daadwerkelijk jouw toekomstige werkgever zal worden. Maar uiteindelijk is dit aan jullie beiden. Komen jullie er niet uit? Het staat je uiteraard vrij om zelf bij een ander schoolbestuur te solliciteren.

Als je interesse hebt in het omscholen tot basisschoolleraar, vragen we je eerst ons digitale informatiepakket door te nemen. Daarna kun je een vrijblijvend telefonisch oriëntatiegesprek van ongeveer 15 minuten inplannen met een van onze zij-instroomadviseurs. Zij helpen je ontdekken of het basisonderwijs iets voor jou is en zo ja, welke route er naartoe het beste bij jou past. Heeft dit gesprek voor beide kanten een positieve uitkomst? Dan vragen we je te solliciteren. Het sollicitatieproces bestaat uit de volgende stappen:

 

  1. Online solliciteren d.m.v. je cv en toelichting;
  2. Het maken van een korte, krachtige videopitch van maximaal 2 minuten, een persoonlijkheidstest en een motivatietest;
  3. Een (online) sollicitatiegesprek;
  4. Het maken van een capaciteitentest;
  5. Het tekenen van de studieovereenkomst.

 

Als je deze stappen succesvol hebt doorlopen, start onze preboarding. Dit houdt in dat je een sollicitatietraining krijgt, waarna je op sollicitatiegesprek bij een schoolbestuur gaat. Word je aangenomen? Gefeliciteerd, want dan ben je officieel trainee van ECHT Onderwijs en kun je van start! Voor je begint met het geaccrediteerde opleidingsdeel moet je de wiscat (rekentoets) maken en krijg je een intake op de Thomas More Hogeschool (pabo) om te kijken of je bepaalde vrijstellingen kunt krijgen.

 

Onze procedure is erop gericht jouw potentie voor het onderwijs te ontdekken. We zijn er dus zeker niet op uit jou af te wijzen. Het is onze missie om het onderwijs te verrijken met talent van buitenaf, dus wij willen net zo graag als jij dat je het onderwijs instroomt! Ontbreekt het je aan een duidelijke intrinsieke motivatie voor het basisonderwijs of kun je niet vertellen waarom je specifiek via ECHT Onderwijs zou willen zij-instromen? Dat kunnen redenen zijn om jou niet toe te laten tot ons traineeship. Daarnaast zoeken we toekomstige onderwijsprofessionals die onze drie kernwaarden belichamen: verbindend, inspirerend en rebels. Zijn we geen perfect match? Dan verwijzen we je met alle liefde door naar optie die beter bij jou past of adviseren we je eerlijk over jouw potentie voor het onderwijs.

Dit hangt ervan af hoe snel jij zelf door de verschillende stappen heen gaat, zoals het aanleveren van de videopitch en het maken van de testen. Maar houd vanaf het moment dat je solliciteert rekening met gemiddeld zo’n twee weken tot het mogelijk tekenen van de studieovereenkomst. De duur van de preboardingsfase is afhankelijk van het moment in het jaar; besturen hebben te maken met piekmomenten in het schooljaar, en soms kan het dus wat langer duren voor je je officiële sollicitatiegesprek bij een bestuur hebt.

Nee, wij betalen jouw volledige opleiding. Hoe wordt dit dan bekostigd? Jij komt gedurende het traineeship bij ECHT Onderwijs in dienst, en wij verlonen jou aan de basisschool waar je werkt en leert voor het aantal uur dat je daar voor de klas staat. Stop je gedurende het traineeship om wat voor reden dan ook, afgezien van ziekte, dan moet je de tot dan gemaakte kosten terugbetalen. De precieze afspraken hierover zijn te vinden in de studieovereenkomst die je tekent voordat je aan het traineeship begint.

 

Let op: lesmaterialen zoals boeken of een laptop zijn wel voor je eigen rekening. Boeken kun je vaak voor een interessante prijs tweedehands kopen.

Als je al een opleiding in het onderwijs of de zorg hebt afgerond, moet er instellingscollegegeld betaald worden voor de pabo-opleiding. Aangezien dit veel hoger is dan het reguliere collegegeld, is het in veel gevallen voor ons helaas niet mogelijk om het volledige traineeship voor je te faciliteren. Neem echter zeker contact met ons op over jouw specifieke situatie en de mogelijkheden, want we denken graag met je mee over een oplossing.

Jazeker! Er zijn wat betreft ons traineeship basisonderwijs twee opties: of je start met ons oriëntatietraject als lesondersteuner, waarin je bepaalt of je echt de carrièreswitch wilt maken, of je gaat meteen van start met het omscholingstraject. In beide gevallen krijg je vanaf dag één betaald. Lees hier meer over hoeveel je precies verdient als zij-instromer basisonderwijs via ECHT Onderwijs.

Het geaccrediteerde opleidingsdeel, oftewel de versnelde pabo, heeft twee startmomenten per jaar, namelijk in september en februari. Dit zijn dan ook de momenten waarop je met je gehele klas van start gaat met het pedagogisch-didactische deel op de Thomas More Hogeschool. Je kunt echter op elk moment solliciteren en instromen bij ECHT Onderwijs. Wij bieden je dan een mooi voorprogramma aan, waarin je bijvoorbeeld alvast kunt meelopen op een basisschool of online modules volgt binnen onze ECHT Onderwijs Academie.

Je gaat de eerste twee jaar één dag per week naar school voor colleges of andere studiegerelateerde activiteiten. De ervaring van de trainees die je voorgingen is dat ze gemiddeld 6 tot 10 uur per week nodig hebben naast de colleges voor het opleidingsdeel. Denk hierbij aan het maken van opdrachten en leren van toetsen. Het grootste deel hiervan kun je wel kwijt op de wekelijkse scholingsdag. Na het behalen van je diploma, nominaal gezien na twee jaar, komt de studiebelasting vanuit de pabo te vervallen, waardoor je meer ruimte hebt voor ons additionele programma en eventueel meer uren werken. Het voorbereiden van je lessen en nakijken van toetsen staan los van de studiebelasting; dit plan je op je werkdagen.

Na het afronden van de tweejarige versnelde pabo-opleiding mag je jezelf Bachelor of Education noemen en heb je een hbo-diploma op zak. Hiermee mag je alle klassen in het basisonderwijs en speciaal basisonderwijs lesgeven, oftewel groep 1 tot en met groep 8. Ook mag je lesgeven in het voortgezet speciaal onderwijs.

Naast de pabo-opleiding volg je binnen ons traineeship basisonderwijs een aanvullend programma, waarmee we jou klaarstomen voor een duurzame en succesvolle toekomst in het onderwijs. Dit programma bestaat uit vier bouwstenen:

 

Persoonlijk leiderschap
Wanneer je jezelf door en door kent, heb je écht veranderkracht. Dit realiseren we onder andere met het programma ‘Take Charge’.

 

Professionalisering
Een leven lang leren van nieuwe wetenschappelijke inzichten en een evidence-informed manier van werken zorgen voor kwalitatief onderwijs.

 

Talentmanagement
Intensieve, persoonlijke begeleiding van iemand die het onderwijs kent en veel peer-to-peer-sessies maken een zachte landing in de nieuwe onderwijscultuur mogelijk.

 

Vitaliteit
Goede gewoontes zoals een gezonde work-life-balance en effectief timemanagement zijn de basis voor succes en geluk op de lange termijn.

Je moet al beschikken over een hbo- of wo-diploma, omdat wij als opleider vrijstellingen moeten kunnen bieden voor de versnelde deeltijdopleiding. Een propedeuse, een (deel)certificaat of een 21+-toets afnemen zijn helaas niet voldoende. Wil je advies over jouw specifieke situatie? Neem dan contact met ons op.

De fysieke studiedagen zijn in Rotterdam op de Thomas More Hogeschool. De rest van je opleiding vindt plaats op de werkvloer van de school waar je aan de slag gaat. Wij bieden waar mogelijk ons additionele programma digitaal aan via onze ECHT Onderwijs Academie, en organiseren aanvullend hierop fysieke bijeenkomsten wanneer dit nodig is. Uiteraard word je hier tijdig over geïnformeerd.

Naast ons traineeship tot basisschoolleraar hebben we ook de volgende traineeships:

Wil je op een meer laagdrempelige manier kennismaken met het onderwijs? Dan kun je met ons betaalde oriëntatietraject eerst ontdekken of het onderwijs bij je past in een ondersteunende rol. 

Dit is afhankelijk van jouw voorkeuren en het schoolbestuur waar je aan de slag gaat. Wil je meerdere basisscholen zien tijdens je traineeship, dan kunnen wij hier zeker in meedenken. Wat wij belangrijk vinden is dat er een match is tussen jou en het bestuur en de basisschool waar je aan de slag gaat. We streven ernaar dat je gedurende je traineeship ten minste op twee scholen actief bent geweest, zodat je een compleet beeld kunt vormen van hoe het is om in het basisonderwijs te werken.

Wij zijn op dit moment actief in de Randstad. Binnen het basisonderwijs zijn met name in regio Rotterdam veel mogelijkheden, maar ook als je in Den Haag, Utrecht of Amsterdam wilt werken nodigen we je van harte uit om te reageren. Buiten de Randstad hebben wij op dit moment nog niet voldoende samenwerkingspartners om jou een volledig traineeship te kunnen bieden.

Als je de oriëntatiefase hebt afgerond of overslaat ga je minimaal 0,6 FTE, oftewel 24 uur of drie dagen aan de slag op een basisschool. Een reguliere werkdag in het basisonderwijs duurt van 8:00 tot 16:30 uur. Je begint in een ondersteunende rol en werkt gedurende het traineeship toe naar zelfstandige inzetbaarheid voor de klas. Wil je meer uur werken, bijvoorbeeld omdat je sneller zelfstandig inzetbaar bent dan gepland? Dit is mogelijk in overleg met de school, het schoolbestuur en ECHT Onderwijs. Hierbij houden we te allen tijde jouw vitaliteit, zoals work-life-balance, in de gaten.

Met name in de Randstad zijn er veel initiatieven om meer zij-instromers om te scholen naar het basisonderwijs. Veel hogescholen, zoals ook de Thomas More Hogeschool, bieden hun eigen zij-instroomtrajecten aan, net als veel schoolbesturen. Je kunt natuurlijk ook de normale deeltijd-pabo volgen. Onderzoek vooral welke optie het beste bij jou, je situatie en je voorkeuren past.

Er leiden meerdere wegen naar Rome, en daarom vinden wij het belangrijk dat je al je opties onderzoekt en bewust voor ons kiest wanneer wij de beste match voor jou blijken te zijn. Voordelen van ECHT Onderwijs voor jou zijn:

 

  • Wij zijn jouw ingang in het basisonderwijs. Dankzij ons grote netwerk aan basisscholen hoef jij je niet druk te maken over het vinden van een geschikte (leer)werkplek, wat vaak een struikelblok blijkt bij andere zij-instroomtrajecten.
  • Je krijgt bij ECHT Onderwijs intensieve opleiding en begeleiding op maat door en van mensen die jou snappen en die praktijk en theorie voor je aan elkaar verbinden. Dit betekent dat we er van A tot Z voor je zijn om jou zo goed mogelijk voor te bereiden op zelfstandig voor de klas staan en een loopbaan in het basisonderwijs. Onze talentmanagers komen zelf uit het onderwijs, en weten dus als geen ander wat er speelt in onderwijsland en welke valkuilen er zijn als leerkracht.
  • Onze focus ligt op jou als aanstormend onderwijsprofessional, met veel aandacht voor jouw bredere persoonlijke en professionele ontwikkeling naast alleen het pedagogisch-didactisch omscholen. Dit maakt ons als aanbieder van zij-instroomtrajecten basisonderwijs uniek.

Ontdek binnen 3 minuten wat voor leraar er in jou schuilt

Zit jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

"We hire character & train skills"