Veelgestelde vragen

Heb jij vragen over ons traineeship? Kijk of jouw vraag en antwoord bij onze veel gestelde vragen staat. Kan je niet vinden wat je zocht? Laat het ons weten. We helpen je graag verder!

Sollicitatieprocedure

Na de informatieavond krijg je een mail met de vraag of je enthousiast bent geworden naar aanleiding van onze informatieavond. Als je reageert, krijg je de vervolg stappen van de procedure van ons in je mailbox! Tip: check je spam voor de zekerheid.

Nee, iedereen kan zich aanmelden voor de selectie.

Uiteraard! Wij staan ervoor om mensen enthousiast te maken voor het onderwijs en je in je carrièreswitch zo goed mogelijk te faciliteren.
Leeftijd doet er niet toe.

Ons streven is om jaarlijks in september en februari te starten met onze nieuwe klassen.

Ja, zodra je je hebt aangemeld, krijg je van ons een mail met instructies.
Allereerst vragen we je of je een motivatiefilmpje van 2 minuten wilt opnemen en je diploma en cv wilt opsturen. Daarna gaan wij je gegevens bekijken, en als wij enthousiast zij sturen wij je twee assessments toe. Één assessment is een capaciteitentest en de andere is een Talent Scan. Hierin wordt er gekeken naar wat jouw ideale werkomgeving is, de voorkeusrollen die je aanneemt en wat jou drijft.

Een afgeronde hbo- of wo bachelor is vereist. Dat komt doordat wij als opleider vrijstellingen moeten kunnen bieden voor de versnelde deeltijd opleiding. Een propedeuse of een 21+-toets afnemen is helaas niet afdoende.

Jazeker, kijk op onze website naar het Level UP traject bij ECHT Onderwijs.

Helaas is het voor ons niet mogelijk om het volledige traineeship voor je te faciliteren als je al een opleiding in het onderwijs of in de zorg hebt afgerond. Dit komt door het instellingscollegegeld dat er dan betaald moet worden. Voor meer uitleg over deze wet- en regelgeving, klik hier. Daarbij is de opleiding al een versnelde variant van de bacheloropleiding en kunnen deze niet nog meer versnellen. Als je al een startbekwaam leraar bent, zijn er wel mogelijkheden om alleen het derde jaar van het traineeship te volgen.

Je hoort binnen twee werkdagen iets van ons. Maar blijft het – in een heel enkel geval – stil aan de overkant? Bel of mail ons dan even op het telefoonnummer dat op de site staat.

Het traineeprogramma

Er zijn verschillende traineeships bij ECHT Onderwijs:
– Leraar Basisonderwijs
– Docent Voortgezet onderwijs (tweedegraads)
Engels, Nederlands, Wiskunde

De fysieke collegedagen van de opleiding zijn in Rotterdam. De rest van je opleiding vindt plaats op de werkvloer van de school waar je aan de slag gaat. We bieden waar het mogelijk is het programma blended aan (digitaal op afstand). Hierdoor hoeven jullie niet elke week aanwezig te zijn op de locatie.

Het volledige traineeship duurt 3 jaar. In de eerste 2 jaar behaal je je hbo bachelor/ lesbevoegdheid. Het laatste jaar ga je het professionaliserings jaar in en neem je onder andere deel aan het persoonlijk leiderschapsprogramma ‘Take Charge’.

Als je kiest voor de dagstudie dan zullen jullie colleges, afhankelijk van het startmoment in het jaar, wekelijks op de dinsdag of wekelijks op de donderdag zijn van ongeveer 9:00 – 17:00 uur.
Indien je kiest voor de avondstudie, zul je wekelijks op dinsdag- en donderdagavond van 18:00 tot 21:00 uur college volgen op de Thomas More Hogeschool in Rotterdam.

Je gaat werken bij scholen en schoolbesturen waar ECHT Onderwijs mee samenwerkt.

Nee dat hoeft niet, maar je hebt er zeker invloed op. Alleen leggen wij het contact met de scholen en besturen en zorgen wij ervoor dat je op gesprek gaat. Tijdens dit gesprek kijk je of het klikt en is het aan jou om de school te overtuigen. Dat betekent niet dat je er alleen voor staat. Je talentmanager helpt je bij de voorbereiding en gaat mee naar je gesprekken. Voor support en om je feedback te geven als je die nodig hebt. Uiteraard mag je altijd een school of bestuur aandragen en in contact brengen met ECHT Onderwijs. Wij bespreken dan met de school of zij een geschikte plek kunnen faciliteren, passend bij jouw traineeship en bij de verwachtingen vanuit ECHT Onderwijs.

Naast je werkdagen en de studiedag moet je rekening houden met 6 tot 10 uur studietijd voor leeswerk, voorbereiding op (eigen) lessen, toetsen en opdrachten.

‘Take Charge’ is het persoonlijk leiderschapsprogramma van ECHT Onderwijs. Met ‘Take Charge’ bouw je aan jouw zelfvertrouwen. Je kent je sterkste punten, maar ook je mindere punten. Je leert hoe je overkomt en wat het effect daarvan is. Gaat er iets niet soepel? Mooi, dan heb je iets te leren. Want negatieve patronen kun je doorbreken. Met ‘Take Charge’ pak jij de leiding over je leven. Wie wil dat nou niet?

Dat verschilt per trainee en hangt van de wensen van jou en die van de school af. Soms loop je stage of werk je gedurende je opleiding op verschillende scholen. Soms binnen hetzelfde schoolbestuur, maar soms kun je ook voor meerdere schoolbesturen aan het werk gaan. Belangrijkste is de match en de aansluiting van de werkplek op jouw ontwikkeling in het traineeship.

Onderwijsinhoudelijke ondersteuning is er enerzijds in de vorm van kwaliteitsgesprekken waarin je voortgang besproken wordt. Anderzijds kan je, op het moment dat je een concrete onderwijsinhoudelijke hulpvraag hebt terecht bij de Onderwijscoach van ECHT Onderwijs. Er worden regelmatig trainingen en intervisiebijeenkomsten georganiseerd. Ook de online trainingen van E-wise horen bij de onderwijsinhoudelijke ondersteuning.

Na afloop van je traineeship heb je het diploma “Bachelor of Education’ en ben je dus volledig bevoegd leraar basisonderwijs met een rugzak vol relevante werkervaring.

Overig

Wij betalen jouw opleiding en jij gaat via ons aan het werk bij een van onze scholen. Zij betalen ons jouw salaris en de opleiding – & begeleidingskosten.

Talent is schaars in het onderwijs. Deze onderwijsinstellingen maken dus graag nu al kennis met je. Als jij straks de opleiding afgerond hebt, willen ze maar wat graag dat je bij ze blijft werken.

Je ontvangt een startsalaris dat past bij de werkzaamheden die je op dat moment doet. Je wordt ingeschaald conform de onderwijs CAO OOP 7 tussen trede 1 en 12. De trede is afhankelijk van de fase van het traineeship waarin je je op dat moment bevindt.

Je verdient salaris vanaf het moment dat je bij een school aan het werk gaat. Afhankelijk van jouw ontwikkeling en de match met een leer-werkplek zal dit in vanaf het tweede semester van je traineeship zijn, dus na ca 6 maanden.

Op betaalde werkdagen worden je reiskosten vergoed. Deze vergoeding is vergelijkbaar met de CAO Primair onderwijs en bedragen 0,15 cent per kilometer vanaf 10.1 km enkele reis met een max van 75 kilometer enkele reisafstand (woon-werk). Op college- en/of stagedagen zijn de eventuele reiskosten voor jezelf.

Na het behalen van je “mijlpalen” hebben wij met een aantal besturen de afspraak dat je na het positief afronden van het traineeship een baangarantie hebt. Bij scholen buiten ons convenant kunnen we je (nog) geen 100% baangarantie geven, maar wij geloven dat wanneer jij je traineeship hebt afgerond, je hbo diploma hebt behaald, een persoonlijk leiderschapsprogramma hebt afgerond en relevante werkervaring hebt opgedaan, dat je een verrijking voor het onderwijs bent. Wij zijn bereid om je hier ook actief bij te gaan helpen. We willen je immers duurzaam in het onderwijs laten instromen.

Jazeker. Je salaris is conform de onderwijs CAO. Hoeveel je precies krijgt, hangt af van je salaris en het aantal uur dat je werkzaam bent. Maar je krijgt altijd 8% van je loon. In juni krijg je jouw vakantiegeld apart uitbetaald.

Nee, dat is niet verplicht, maar wel de insteek. Het hoeft niet te gaan om die specifieke school. Een andere school binnen het schoolbestuur is ook mogelijk. Maar als je het daar naar je zin hebt is er een grote kans dat je een aanbod krijgt. Natuurlijk hopen wij dat de onderwijsinstelling(en) die in jou geïnvesteerd hebben middels het bieden van een leer-werkplek tijdens het traineeship, ook daadwerkelijk jouw toekomstige werkgever zal worden. In die situatie is onze samenwerking met hen het meest duurzaam.

geïnteresseerd?

Wil je een traineeship volgen of wil je als school de trainees van ECHT Onderwijs inzetten? Neem dan contact met ons op!

010 - 30 76 431info@echtonderwijs.nl