FAQ ECHT Onderwijs

Alle veelgestelde vragen én antwoorden over jouw weg naar het onderwijs via ons op een rij, overzichtelijk per onderwerp. Ben je op zoek naar algemene informatie over het onderwijs? Check dan onze kennisbank.

Onze trajecten

Welke trajecten biedt ECHT Onderwijs aan?

We hebben twee soorten trajecten die eigenlijk in elkaar overlopen:

  1. Een onderwijs-oriëntatietraject, waarin je ontdekt of lesgeven bij je past;
  2. Een omscholingstraject, waarin je je lesbevoegdheid haalt.

Hierbij kun je kiezen voor het basisonderwijs, voorgezet onderwijs of het speciaal onderwijs. Laat je adviseren door een van onze adviseurs of maak onze keuzehulp om te ontdekken welk type onderwijs bij je past.

Hoe lang duren deze trajecten naar het onderwijs?

Ons oriëntatietraject duurt minimaal 6 maanden en maximaal één schooljaar. Hierna weet je of je door wil gaan als zij-instromer om je lesbevoegdheid te halen. Dit vervolgtraject duurt nominaal gezien nog 2 jaar, waarvan je één jaar bij ons in dienst bent, en daarna in dienst komt van de school waar je werkt. 

In welke regio's is ECHT Onderwijs actief?

Je kunt onze trajecten volgen in de regio's Rotterdam, Den Haag,  Amsterdam, de Zaanstreek en Utrecht.

Moet ik iets betalen voor deze trajecten?

Nee, sterker nog, wij betalen jouw volledige opleiding én je krijgt salaris. Te mooi om waar te zijn? Neehoor, want het zit zo: jij komt gedurende het traject bij ECHT Onderwijs in dienst, en wij verlonen jou aan de school waar je je praktijkervaring opdoet voor het aantal uur dat je daar actief bent. Binnen het oriëntatietraject kun je na 6 maanden stoppen. Stop je voortijdig tijdens het zij-instroomtraject om wat voor reden dan ook, afgezien van ziekte, dan moet je de tot dan gemaakte kosten terugbetalen. De precieze afspraken hierover zijn te vinden in de studieovereenkomst die je tekent voordat je aan het traject begint. Let op: lesmaterialen zoals boeken of een laptop zijn wel voor je eigen rekening. Boeken kun je vaak voor een interessante prijs tweedehands kopen.

Vanaf wanneer krijg ik een salaris?

Meteen vanaf de start! Zo wordt het maken van een carrièreswitch naar het onderwijs voor jou financieel in ieder geval wat laagdrempeliger. Ook tijdens het oriëntatietraject krijg je al vanaf dag één dat je op een school aan de slag gaat betaald. De precieze arbeidsvoorwaarden lichten we toe tijdens een gesprek, maar in deze blog kun je alvast de hoofdlijnen lezen.

Waarom zou ik voor ECHT Onderwijs kiezen?

Er leiden meerdere wegen naar Rome, en daarom vinden wij het belangrijk dat je al je opties onderzoekt en bewust voor ons kiest wanneer wij de beste match voor jou blijken te zijn. De voordelen van leraar worden via ECHT Onderwijs zijn:

  • Wij zijn jouw ingang in het onderwijs. Dankzij ons grote netwerk aan scholen hoef jij je niet druk te maken over het vinden van een geschikte (leer)werkplek, wat vaak een struikelblok blijkt bij andere zij-instroomtrajecten;
  • Je krijgt bij ons intensieve begeleiding op maat van mensen die jou snappen en die praktijk en theorie voor je aan elkaar verbinden. Daarnaast ben je onderdeel van een community van mede-onderwijstalenten, waar je struggles én successen mee kunt delen. Zo sta je er nooit alleen voor;
  • Onze focus ligt op jou als aanstormend onderwijsprofessional, met veel aandacht voor jouw brede persoonlijke en professionele ontwikkeling naast alleen het pedagogisch-didactisch omscholen. Dit maakt ons als aanbieder van zij-instroomtrajecten uniek.

Solliciteren

Is ECHT Onderwijs een uitzendbureau?

Wij zijn partner van de schoolbesturen in diverse steden en hebben de handen ineen geslagen om in gezamenlijkheid jou duurzaam naar het onderwijs toe te leiden. Dus bij ons geen flexibele arbeidsovereenkomst maar zekerheid en baangarantie. Ons doel is om jou echt toe te leiden naar een betekenisvolle functie in het onderwijs.

Hoe ziet het sollicitatieproces bij ECHT Onderwijs eruit?

  1. Kennismaken: je vraagt een van onze digitale informatiepakketten aan en hebt een vrijblijvend adviesgesprek met een van onze zij-instroomadviseurs.
  2. Online solliciteren: is er vanuit beide kanten een goed gevoel? Dan solliciteer je door je cv en motivatie met ons te delen, waarna we je uitnodigen voor een online assessment. Deze bestaat uit twee vragenlijsten en een test, die bedoeld zijn om ons inzicht te geven in je sterke én ontwikkelpunten + jouw match met het onderwijs.
  3. Sollicitatiegesprek: in een live gesprek nemen we de uitslagen van de testen met je door en leren we elkaar beter kennen. Hierna zijn alle ins en outs van onze trajecten je ECHT duidelijk.
  4. Klikgesprek op school: jij blij en wij blij? Dan is het tijd voor een klikgesprek met een school. Voorafgaand helpen wij je natuurlijk met de voorbereiding.
  5. Het officiële deel: als alle partijen enthousiast zijn, ontvang je van ons je contract en andere informatieve documenten om door te nemen en te ondertekenen.

Gefeliciteerd, nu hoor je ECHT bij de club! Je maakt kennis met je talentmanager en mede-talenten en gaat aan de slag 🚀

Hoe lang duurt het sollicitatieproces bij ECHT Onderwijs?

Wij kunnen in twee weken het eerste deel met jou doorlopen, afhankelijk van hoe snel jij informatie aanlevert, het assessment doorloopt en op gesprek kan komen. Hoe lang het vervolgens duurt om een school voor je te vinden, is afhankelijk van het moment in het jaar. Er zijn nu eenmaal bepaalde piekmomenten in een schooljaar, waardoor het soms wat langer kan duren voor je je klikgesprek hebt. Ga van de eerste kennismaking tot het tekenen van je contract uit van ongeveer een maand. 

Aan welke opleidingseisen moet ik voldoen om te mogen starten bij ECHT Onderwijs?

Je moet al beschikken over een hbo- of wo-diploma, omdat wij als opleider vrijstellingen moeten kunnen bieden voor de versnelde deeltijdopleiding. Een propedeuse, een (deel)certificaat of een 21+-toets afnemen zijn helaas niet voldoende. Wil je advies over jouw specifieke situatie? Neem dan contact met ons op.

Moet ik zelf voor een leerwerkplek op een school zorgen?

Nee, dit doen wij voor jou. Het is bovenal ons doel om voor jou een leerwerkplek te vinden die matcht met jou als (onderwijs)professional, zodat je op de lange termijn ook echt je plekje gaat vinden.

Ik heb al een opleiding gehad in het onderwijs of de zorg, kan ik dan in verband met het instellingscollegegeld wel solliciteren?

Zeker! Als je al een opleiding in het onderwijs of de zorg hebt afgerond, moet er instellingscollegegeld betaald worden voor de lerarenopleiding. Maar aangezien je via ons ook het zij-instroom-in-beroep-traject kunt volgen, waarvoor een subsidie beschikbaar is, kan het zeker zo zijn dat de kosten alsnog gedekt kunnen worden. Neem contact met ons op over jouw specifieke situatie en de mogelijkheden, want we denken graag met je mee over een oplossing.

Kan ik ieder moment starten bij ECHT Onderwijs?

Bijna ieder moment; vlak voor en gedurende de zomervakantie kun je logischerwijs niet beginnen, want dan gebeurt er weinig in scholen. Daarnaast zijn er twee grote startmomenten in het schooljaar, namelijk begin van het schooljaar in augustus/september, en in januari/februari. Op die momenten start ook de pedagogische-didactische scholing die je zelf gaat volgen. Daar rondomheen zijn echter ook mogelijkheden om alvast in de praktijk te starten. Samen bepalen we het beste instroommoment voor jou. Solliciteer dus vooral en we bespreken de mogelijkheden.

Aan de slag

Waar ga ik via ECHT Onderwijs mijn praktijkervaring opdoen?

Wij werken samen met schoolbesturen, losse scholen en andere onderwijsorganisaties. Zo vormen we samen een randstedelijk onderwijsnetwerk met altijd een geschikte school voor jou. Onze zij-instroomadviseurs kunnen je meer vertellen over de mogelijkheden en nuanceverschillen per organisatie & regio. 

Hoeveel uur ga ik aan de slag op een school?

Binnen het oriëntatietraject ga je minimaal 0,6 FTE, oftewel 24 uur of drie dagen aan de slag in een ondersteunende rol op een school. Ga je door voor je bevoegdheid? Dan blijf je minimaal 0,6 FTE, oftewel 24 uur of drie dagen aan de slag op een school, waarnaast je ook nog een dag zelf naar school gaat. Een reguliere werkdag in het onderwijs duurt van 8:00 tot 17:00 uur. Je werkt gedurende het traject toe naar zelfstandige inzetbaarheid voor de klas. Wil je meer uur werken, bijvoorbeeld omdat je sneller zelfstandig inzetbaar bent dan gepland? Dit is mogelijk in overleg met de school, het schoolbestuur en ECHT Onderwijs. Hierbij houden we te allen tijde jouw vitaliteit, zoals work-life-balance, in de gaten.

Hoe ziet de begeleiding van ECHT Onderwijs eruit?

Je krijgt van ons een eigen talentmanager, die jou persoonlijk begeleidt én je door middel van intervisiesessies koppelt aan je mede-talenten. Zo leer en groei je ECHT samen. Daarnaast bieden we jou, aanvullend op de lerarenopleiding, de ECHT Academie. Het vertrekpunt? Jouw persoonlijke purpose. Wat drijft jou om je loopbaan te verruilen voor een toekomst in het onderwijs? Met ons programma krijg je inzicht in je drijfveren, kwaliteiten & persoonlijkheid en vergroten we deze uit. Zo ben je niet alleen een maximale verrijking voor het onderwijs, maar vaar je ook op een stevige persoonlijke onderwijsvisie en -belofte. Groei gegarandeerd!

Wat is de studiebelasting naast mijn werk op school?

Je hebt één studiedag per week, waarop je bijvoorbeeld les krijgt. De ervaring van talenten die je voorgingen is dat ze gemiddeld 6 tot 10 uur per week nodig hebben naast de lessen. Denk hierbij aan het maken van opdrachten en leren van toetsen. Het grootste deel hiervan kun je echter kwijt op die wekelijkse scholingsdag. Maar werken en leren tegelijk is zeker een hele kluif waar je ECHT voor moet willen gaan.

Waar volg ik de verplichte lerarenopleiding?

Dit verschilt per regio en type onderwijs waarin je aan de slag gaat. In Rotterdam werken we samen met de Thomas More Hogeschool, InHolland en de Hogeschool Rotterdam, in de Zaanstreek met de iPabo, in Den Haag met de Haagse Hogeschool en daarbij werken we ook samen met de Hogeschool Leiden.

Loopbaanperspectief

Wat voor accreditatie behaal ik met de trajecten van ECHT Onderwijs?

Met het oriëntatietraject behaal je vrijstellingen voor wanneer je doorgaat voor je daadwerkelijke lesbevoegdheid. Na het afronden van onze zij-instroomtrajecten heb je een van de volgende hbo-diploma’s op zak:

  • Basisonderwijs: Bachelor of Education of getuigschrift primair onderwijs. Hiermee mag je alle klassen in het basisonderwijs en speciaal basisonderwijs lesgeven, oftewel groep 1 tot en met groep 8. Ook mag je lesgeven in het voortgezet speciaal onderwijs.
  • Voortgezet onderwijs: tweedegraads bevoegdheid voor een specifiek vak. Hiermee mag je het volledige vmbo en de onderbouw havo en vwo lesgeven.
  • Speciaal onderwijs: getuigschrift speciaal onderwijs. Hiermee mag je lesgeven in het speciaal basis- en voortgezet onderwijs. 

Heb ik na de trajecten van ECHT Onderwijs 100% baangarantie?

Ja, ECHT. Wij hebben met de schoolbesturen waar we mee samenwerken de afspraak dat jij na het positief afronden van het zij-instroomtraject baangarantie hebt binnen het bestuur. Dit kan betekenen dat je uiteindelijk op een andere school aan de slag gaat dan waar je je praktijkervaring hebt opgedaan. Dit gebeurt altijd in overleg tussen jou en het bestuur als jouw nieuwe werkgever.

Buiten onze samenwerkingspartners kunnen wij je geen baangarantie bieden. Wij zijn er natuurlijk wel van overtuigd dat als je onze trajecten succesvol doorloopt, je per definitie een verrijking bent voor het onderwijs en dat je ECHT een plek vindt. Wij zullen er in ieder geval alles aan doen om je duurzaam in te laten stromen in het onderwijs.

Moet ik na het behalen van mijn geschiktheidsonderzoek of lesbevoegdheid via ECHT Onderwijs bij het bestuur of de school blijven waar ik mijn praktijkervaring heb opgedaan?

Ja, gedurende het hele leerwerktraject is het de intentie dat je bij het bestuur blijft dat ook in jou investeert door je een praktijkplek te bieden. Daarom tekenen we gezamenlijk een commitment statement voorafgaand aan de start. Dit betekent dus ook dat je na het halen van je bevoegdheid in dienst gaat van dit schoolbestuur, zodat we met het begeleidingsjaar dat daarop volgt kunnen zorgen dat je duurzaam je plekje vindt in het onderwijs. Na het afronden van het gehele traject bij ECHT Onderwijs, is het vervolg aan jou en het schoolbestuur. We hopen natuurlijk dat jullie een ECHTe match voor de lange termijn zijn.