Veelgestelde vragen

Heb jij vragen over ons traineeship? Kijk of jouw vraag en antwoord bij onze veel gestelde vragen staat. Kan je niet vinden wat je zocht? Laat het ons weten. We helpen je graag verder!

Veelgestelde vragen

Heb jij vragen over ons traineeship? Kijk of jouw vraag en antwoord bij onze veel gestelde vragen staat. Kan je niet vinden wat je zocht? Laat het ons weten. We helpen je graag verder!

veelgestelde vragen

Biedt ECHT Onderwijs ook onderwijsinhoudelijke ondersteuning?

Onderwijsinhoudelijke ondersteuning is er enerzijds in de vorm van kwaliteitsgesprekken waarin je voortgang besproken wordt. Anderzijds kun je, op het moment dat je een concrete onderwijsinhoudelijke hulpvraag hebt, terecht bij de onderwijscoach en/of de talentmanager van ECHT Onderwijs. Er worden regelmatig trainingen en intervisiebijeenkomsten georganiseerd. Ook de online trainingen van E-wise horen bij de onderwijsinhoudelijke ondersteuning.

Binnen hoeveel dagen kan ik een reactie verwachten na mijn aanmelding?

Wij streven ernaar dat er binnen 2 werkdagen contact met jou wordt opgenomen. Heb je na 3 werkdagen nog niks gehoord? Bel of mail ons dan via onze algemene contactgegevens.

Heb ik na het traineeship 100% baangarantie?

Na het behalen van je ‘mijlpalen’ hebben wij met een aantal besturen de afspraak dat je na het positief afronden van het traineeship een baangarantie hebt. Bij scholen buiten ons convenant kunnen we je (nog) geen 100% baangarantie geven, maar wij geloven dat wanneer jij je traineeship hebt afgerond, je hbo-diploma hebt behaald, een persoonlijk leiderschapsprogramma hebt afgerond én relevante werkervaring hebt opgedaan, je een verrijking voor het onderwijs bent. We zullen er dan ook alles aan doen om je duurzaam in te laten stromen in het onderwijs.

Hoe lang duurt het traineeship?

Het programma voor het primair onderwijs duurt in totaal 3 jaar, waarin je binnen 2 jaar je Bachelor of Education behaalt. Het programma voor het voortgezet onderwijs en mbo duurt in totaal 1,5 jaar tot 2 jaar, waarin je respectievelijk binnen 2 jaar je tweedegraads bevoegdheid haalt of binnen 1,5 jaar je Pedagogisch Didactisch Getuigschrift.

Hoe ziet het selectieproces eruit?

Onze selectieprocedure zal beginnen met een screening van jouw CV. Een vereiste is namelijk dat je al minimaal een hbo-diploma hebt. Daarna vragen we je om een korte, krachtige videopitch van maximaal 2 minuten waarin jij jouw visie op of motivatie voor het onderwijs deelt met ons. Een persoonlijkheidstest en motivatietest alsmede een capaciteitentest behoort ook tot de selectieprocedure, en we kijken waar jouw talenten, drijfveren en ontwikkelpunten liggen. Dit is ook fijn voor jezelf, zodat je weet waar jouw krachten liggen. Als laatste vindt er een (online) sollicitatiegesprek plaats om elkaar beter te leren kennen.

Ik heb al een opleiding gehad in het onderwijs of in de zorg. Kan ik dan i.v.m. het instellingscollegegeld deelnemen aan het traineeship?

Helaas is het voor ons niet mogelijk om het volledige traineeship voor je te faciliteren als je al een opleiding in het onderwijs of in de zorg hebt afgerond. Dit komt door het instellingscollegegeld dat er dan betaald moet worden. Lees hier meer over deze wet- en regelgeving. Daarbij is de opleiding al een versnelde variant van de bacheloropleiding en kunnen deze niet nog meer versnellen.

Krijg ik ook een salaris tijdens mijn opleiding?

Jazeker! Bij het traineeship primair onderwijs zijn er twee opties: of je start met een half jaar oriëntatiefase, waarin je één dag in de week meekijkt op scholen en tegelijkertijd je propedeuse haalt, maar dus nog niet werkt op een school. Daarom krijg je in dit eerste half jaar nog niet betaald, maar pas vanaf het tweede half jaar, wanneer je start met werken en leren tegelijk. Als je er zeker van bent dat omscholen naar het onderwijs jouw ding is, dan kun je ook voor de tweede optie gaan, namelijk meteen starten met drie dagen werken en leren tegelijk. In dat geval krijg je direct vanaf het begin betaald. Bij het traineeship mbo krijg je al vanaf het begin een salaris, omdat je hier ook direct start met werken en leren. In alle trajecten ontvang je een reiskostenvergoeding op het moment dat je een leer-arbeidsovereenkomst krijgt.

Moet ik als trainee betalen voor jullie traineeship?

Nee, wij betalen jouw volledige opleiding. Hoe wordt dit dan bekostigd? Jij komt gedurende het traineeship bij ECHT Onderwijs in dienst, en wij verlonen jou aan de school waar je werkt en leert voor het aantal uur dat je daar voor de klas staat.

Moet ik na het traineeship bij het bestuur of de school blijven werken waar ik mijn opleiding heb gevolgd?

Nee, dat is niet verplicht, maar wel de insteek. Het hoeft niet te gaan om die specifieke school. Een andere school binnen het schoolbestuur is ook mogelijk. Maar als je het daar naar je zin hebt is er een grote kans dat je een aanbod krijgt. Natuurlijk hopen wij dat de onderwijsinstelling die in jou geïnvesteerd heeft door je een leer-werkplek tijdens het traineeship aan te bieden, ook daadwerkelijk jouw toekomstige werkgever zal worden. In die situatie is de samenwerking het meest duurzaam.

Moet ik zelf voor een werkplek zorgen?

Nee, dit doen wij voor jou. Het staat je wel altijd vrij om zelf een werkplek aan te dragen bij ons. Dan gaan wij vanuit ECHT Onderwijs contact leggen met de betreffende school om te kijken wat wij voor elkaar kunnen betekenen. Het is bovenal ons doel om voor jou een werkplek te vinden die een echte match is met jou als (onderwijs)professional.

Op welke scholen ga ik mijn praktijkervaring opdoen?

Dit ligt eraan waar jouw interesse ligt en welk bestuur of school het best bij jou past. Wij streven altijd naar de beste match tussen trainee en werkplek. Blijkt dit gaandeweg niet het geval te zijn? Dan kijken we samen verder naar de mogelijkheden.

Wanneer start het traineeship?

Wij starten elke februari en september een nieuwe klas voor het primair onderwijs en wij streven er naar om dit ook voor het voortgezet onderwijs te doen. Dit zal in februari en september zijn. Neem voor de actuele planning contact met ons op.

Wat is de studiebelasting naast mijn colleges?

Wat wij vanuit de huidige trainees terugkrijgen is dat ze gemiddeld 6 tot 10 uur studietijd hebben naast hun colleges. Denk hierbij aan voorbereiding van de lessen en het nakijken van toetsen.

Wat voor diploma krijg ik als ik mijn opleiding afrond via ECHT Onderwijs?

Dit ligt eraan welk traineeship jij gaat volgen. Voor het primair onderwijs is dit een Bachelor of Education (pabo), voor het voortgezet onderwijs zul je een tweedegraads bevoegdheid behalen en in het mbo is dit een Pedagogisch Didactisch Getuigschrift (PDG).

Wat zijn de opleidingseisen om te mogen starten met het traineeship?

Je moet minimaal een hbo-diploma of hoger hebben. Dat komt doordat wij als opleider vrijstellingen moeten kunnen bieden voor de versnelde deeltijdopleiding. Een propedeuse, een (deel)certificaat of een 21+-toets afnemen zijn helaas niet voldoende. Wil je advies over jouw specifieke situatie? Neem dan contact met ons op.

Wat zijn de opleidingslocaties?

De fysieke collegedagen van ons traineeship primair onderwijs zijn in Rotterdam, die van het mbo in Amsterdam. Wanneer wij van start gaan met het traineeship voortgezet onderwijs, zal dit in overleg gaan met ECHT Onderwijs en jou en is afhankelijk van de opleidingspartner.

De rest van je opleiding vindt plaats op de werkvloer van de school waar je aan de slag gaat. Wij bieden waar het mogelijk is het programma blended aan (digitaal op afstand).

Welke traineeships zijn er?

Er zijn verschillende traineeships, oftewel omscholingstrajecten voor zij-instromers, bij ECHT Onderwijs:

  • Leraar primair onderwijs;
  • Docent middelbaar beroepsonderwijs. Afhankelijk van je eigen achtergrond en de beschikbare leerwerkplekken kun je lesgeven in onder andere de volgende vakken of domeinen: Nederlands, Engels, media, zorg, techniek, IT, economie, handel en ondernemerschap, transport, bouw, veiligheid, horeca, toerisme, voedsel en zakelijke dienstverlening. Wil je weten wat bij jou past, neem dan contact met ons op;
  • Docent voortgezet onderwijs (tweedegraads) Engels, Nederlands of wiskunde;
  • Leraar of docent gespecialiseerd onderwijs.

Werk ik gedurende mijn opleiding bij één of meerdere scholen?

Dit ligt grotendeels aan jezelf. Wil je meerdere scholen zien tijdens de opleiding, dan kunnen wij hier zeker in meedenken! Wat wij belangrijk vinden is dat er een match is tussen jou en het bestuur/de school en dat je minimaal op twee scholen gewerkt hebt. Je kunt altijd extra werkzaamheden op andere scholen oppakken via ons platform ‘Talent van buiten’, waar scholen onderwijsopdrachten plaatsen.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

"We hire character & train skills"