FAQ over zij-instromen en werken in het onderwijs
Of je nu concreet op zoek bent naar een mogelijkheid om in het onderwijs te werken, of slechts aan het oriënteren bent wat de opties zijn, je ziet al gauw door de bomen het bos niet meer. Heb je een diploma nodig? Moet je daarvoor naar de avondschool voor leraren, of misschien de digitale pabo? Past het onderwijs überhaupt bij jou? En hoelang duren al deze opties, en wat mogen ze kosten? Deze en nog veel meer vragen hebben wij bij ECHT Onderwijs vaker gehoord (Frequently Asked Questions dus), en zijn volkomen logisch! Wij zijn dan ook hier om jou gerust te stellen en duidelijkheid te geven. In deze blog geven wij je alle informatie en antwoorden die jij zoekt over werken en zij-instromen in het onderwijs. Heb je toch nog vragen, neem dan contact op met onze zij-instroom adviseurs.
Op zoek naar een baan in het onderwijs, of wil je leraar worden zonder diploma?
Banen in het onderwijs, die zijn er zat! Natuurlijk kan je niet zomaar zonder diploma of ervaring binnenlopen bij een school en direct voor de klas gaan staan… Of toch wel? Een vaste aanstelling zonder diploma, dat zit er niet in. Maar als jij bereidheid toont de juiste bevoegdheden te willen halen, dan zijn er wel degelijk mogelijkheden. Kies je bijvoorbeeld voor een zij-instroomtraject via ECHT Onderwijs, dan zetten we je direct aan het werk, mét salaris, terwijl je tegelijkertijd binnen 2,5 jaar je bevoegdheid haalt via de lerarenopleiding.
Ben ik wel geschikt voor het onderwijs?
Lesgeven is niet voor iedereen weggelegd, dus twijfelen over je eigen geschiktheid is zeker niet gek, maar daar hebben ze bij de lerarenopleiding ook aan gedacht. Mocht je een lerarenopleiding gaan volgen, in welke vorm dan ook, zul je aan het begin het geschiktheidsonderzoek moeten halen. Als je benieuwd bent wat dat precies inhoudt en hoe een aantal van onze talenten het hebben ervaren, lees dan vooral deze blog en dit begrip.
Hoelang duurt een lerarenopleiding / de pabo?
De pabo is de naam van de lerarenopleiding voor het basisonderwijs, en is een hbo-opleiding van 4 jaar. Maar als je al een hbo- of wo-diploma hebt en voor het zij-instroomtraject kiest, kan je binnen 2,5 jaar je bevoegdheid halen.
Hoeveel kost een lerarenopleiding / de pabo?
Als je de pabo volgt, betaal je voor 4 jaar collegegeld. Voor het studiejaar 2024-2025 bedraagt het wettelijk collegegeldtarief € 2.530, dus zul je meer dan € 10.000 kwijt zijn aan collegegeld. Als zij-instromer bij ECHT Onderwijs zit dat anders. Wij betalen je collegegeld, en jouw salaris, om een carrièreswitch realistischer te maken.
Is er een mogelijkheid voor een deeltijd of avondopleiding tot leraar?
Die is er zeker! Meerdere hogescholen bieden een deeltijdpabo aan, die in de meeste gevallen tussen de 3 en 4 jaar duurt. Maar kinderen hebben natuurlijk ‘s avonds geen school, dus je zult overdag stages moeten lopen. Vaak moet je minstens 2 dagen in de week voor de klas staan om de opleiding binnen die 3 tot 4 jaar te halen. Is dat voor financiële redenen lastig? Overweeg dan zij-instromen als een optie, waarin je leert terwijl je gelijk al werkt in het onderwijs.
Bestaat er zoiets als de digitale pabo?
Ook hier geldt, je kan niet de volledige opleiding tot leraar online doen zonder face-to-face voor de klas te staan. Maar bijvoorbeeld InHolland biedt wel een traject waarbij je bepaalde gedeeltes online kan afwerken in je eigen tijd, waardoor het goed te combineren is met je eigen werk-en-privé leven.