Het ideale carrièrepad: alle wegen leiden naar het onderwijs

Iedereens carrièrepad is anders. Sommige mensen gaan gelijk na het afstuderen aan de slag met studeren om les te geven. Andere mensen blijven liever nog ietsje langer weg van de scholen waar ze net meer dan driekwart van hun leven al hebben doorgebracht. Maar zelfs als je al een hele carrière achter de rug hebt, is er vaak nog steeds in het onderwijs een plekje voor jou. In deze blog bespreken we allerlei verschillende routes die je uiteindelijk het onderwijs in kunnen brengen. We hebben een kennisbank vol over al deze begrippen, dus als je op een van de linkjes klikt, brengen deze je gelijk verder naar de specifieke begrippen, mocht je nieuwsgierig zijn. 😉
Route 1: De lerarenopleidingen
Optie A: Pabo
De meest traditionele en voor zich sprekende manier om een lesbevoegdheid te halen. De Pedagogische Academie Basis Onderwijs is de standaard route voor mensen die les willen geven in het primair onderwijs, al kun je met dit hbo-diploma ook in het praktijkonderwijs aan de slag. Hier doe je normaal gesproken 4 jaar over, waarin je volop stage loopt en leert over pedagogiek en didactiek, maar bijvoorbeeld ook klassenmanagement en werken met technologie in de klas.
Optie B: Academische pabo
Voor degene die graag wat extra uitdaging of verdieping willen tijdens het doen van de pabo, is er ook de academische pabo. Dit is een samenwerking tussen een hogeschool en een universiteit, waarbij je aan het einde twee diploma’s verdient. Een hbo Bachelor of Education van de hogeschool voor het volgen van de pabo, en een wo Bachelor of Science in Onderwijswetenschappen of Pedagogische Wetenschappen. Omdat dit dus een wo-studie is, heb je hier wel eerst een vwo-diploma of hbo-propedeuse voor nodig.
Optie C: Educatieve minor / module / master
Hoe interessant het onderwijs ook is, veel mensen willen hun horizon verbreden door te studeren en een vak te leren. Ook voor die mensen is er alsnog de mogelijkheid om de kennis die ze daarmee opdoen vervolgens door te geven in een klaslokaal. Wo-studenten kunnen via een educatieve module of minor namelijk een beperkte tweedegraads lesbevoegdheid halen voor een vak gerelateerd aan hun studie, binnen een half jaar. Met een educatieve master kun je bovendien een eerstegraads lesbevoegdheid halen binnen een jaar. Best of both worlds dus!
Route 2: Bij- en omscholen tot leraar
Optie A: Kopopleiding
Er is uiteraard ook een hbo-variant van een educatieve master, in de vorm van de kopopleiding. Toegeven, deze kun je ook direct achter je studie aan doen, waarmee hij binnen Route 1 zou passen, maar het hij wordt vaker dan niet in een later stadium pas gevolgd. Met een kopopleiding kun je binnen een jaar een tweedegraads bevoegdheid halen door te studeren en stage te lopen. Meestal gaat het hierbij over vakken in het voortgezet onderwijs, maar ook het praktijkonderwijs is bijvoorbeeld een optie. Zolang jouw ervaring én voorgaande opleiding maar relevant zijn voor een van de vakken die op de school van toepassing zijn, zit je goed.
Optie B: PDG-opleiding
Het mbo kan natuurlijk niet achterblijven, dus hier biedt de PDG een mooie uitkomst. Een Pedagogisch Didactisch Getuigschrift is wat je nodig hebt om een vak te doceren op het mbo. Heb je een hbo-diploma, of 3 jaar aantoonbaar relevante werkervaring in een vak? Dan kun je via een PDG-opleiding je lesbevoegdheid halen tot mbo-vakdocent. Zoals de naam al verklapt focus je tijdens deze opleiding, die 1 tot 1,5 jaar duurt, vooral op het leren van didactiek en pedagogiek, terwijl je stage loopt op een mbo-school.
Optie C: Zij-instromer
Zelfs als je al een volledige andere carrière hebt, kun je nog steeds leraar worden. Bij ECHT Onderwijs specialiseren we zelfs in het begeleiden van zij-instromers in het onderwijs. Hierbij zetten we je direct voor de klas, terwijl je een verkorte versie van de pabo volgt als je in het basisonderwijs wilt gaan werken. Dit duurt zo’n 2,5 jaar in plaats van de volledige 4 van de reguliere pabo. Terwijl je dit doet, wordt je in elke stap ondersteund en ontvang je ook vanaf dag 1 een salaris, om deze overstap wat makkelijker te maken. Als je al een vak hebt geleerd en hierin les wilt geven op een middelbare school, praktijkonderwijs of speciaal onderwijs bijvoorbeeld, kun je hier ook een bevoegdheid voor halen.
Route 3: Andere rollen in het onderwijs
Optie A: Onderwijsassistent
Niet iedereen heeft de diploma’s, ambitie, tijd of middelen om leraar te worden. Mocht je nog steeds wel willen assisteren bij het lesgeven, dan is de rol van onderwijsassistent misschien iets voor jou! Je haalt geen bevoegdheid om zelfstandig les te geven, maar levert nog steeds een belangrijke bijdrage in het onderwijs. Daarnaast zijn de opleidingen hiervoor niet op hbo, maar op mbo-niveau, dus als je een vmbo-diploma hebt hoef je niet eerst een hbo-propedeuse te halen om deze onderwijs opleiding te volgen.
Optie B: Onderwijsondersteunend personeel
Om goed onderwijs te kunnen geven, moet een school draaiende gehouden worden. Daar heb je goed onderwijsondersteunend personeel voor nodig, de stille krachten die zorgen dat de rest van het personeel zich op het onderwijs kan focussen. Heb jij dus geen behoefte aan voor de klas staan, maar wil je wel een bijdrage leveren aan het onderwijs? Dan is een rol als roostermaker, ICT'er of mediathecaris wellicht een goede optie voor jou weggelegd.
Optie C: Zorgteam onderwijs
Zelfs als je niets met het onderwijs te maken hebt, kan je toch nog een belangrijke rol spelen binnen een school via het zorgteam. Deze mensen focussen zich minder op het alledaagse lesgeven van kinderen en zijn vooral bezig met het tackelen van eventuele gedrags-, ontwikkelings-, of leerproblemen van leerlingen. Niet echt een onderwijsrol in de traditionele zin dus, maar nog steeds cruciaal binnen een school en voor het welzijn van de leerlingen.
Zo zie je maar, het onderwijs is een diverse werkgever, waar je op een hoop verschillende manieren terecht kan komen. Het onderwijs hart is immers belangrijker dan de onderwijs skills, want er is altijd wel een manier te vinden om jouw skills in te zetten voor het goed van de leerlingen. Heeft deze blog je geïnspireerd en wellicht wel benieuwd gemaakt naar een mogelijke toekomst binnen het onderwijs? Maak dan vrijblijvend een afspraak met een van onze zij-instroomadviseurs, en misschien kunnen ze jou wel verder helpen!